Verslag LVSL-avond Zaanse Schans

Mededelingen

 • Vanavond geen films waarderen maar projecties van films van de Uitdag op de Zaanse Schans
 • “Filmlab” van Else van Laere (meedoen aan bijzondere standpunten etc.)
 • Opgeven voor shirts met LVSL-logo. De shirts kosten € 22,50 en zijn gratis voor leden van het Reportageteam.
 • De “Koraalfilm” van André van der Tuijn wordt a.s. 3 november om 11:00 uur in het Trianon gedraaid in kader van het Leids Filmfestival. André heeft 50 plaatsen toegewezen gekregen. Bij hem opgeven voor 10 oktober. (voorzitter@lvsl.nl)

Er zijn vijf “Zaanse” films:

 • De eerste is van Leo van Aubel en gaat over de molen “Jonge Schaap”.
  Mooie scherpe beelden. Bij de herrie in de molen wordt de mondeling gegeven informatie ondertiteld zodat het verhaal goed overkomt. Korte en krachtige film. Het einde komt abrupt.

 • De tweede film heet “Mag het een onsje meer zijn?” van Wil van Voorst.
  Leuke opnamen, zit vol humor met een dame die voluit over de AH-winkel babbelt. De voice-over klinkt een beetje sombertjes. De interviewer reageert op de uitspraken van de geïnterviewde dame.

 • Het “Klokkenmuseum” van Leo van Aubel wordt als derde gedraaid. De voice-over geeft informatie en vertelt over wat we zien. Heel veel mooie close-ups.

 • De vierde film “Zaanse Schans” is van Hans van Gerven en heeft “Kuipen” als ondertiteling.
  Een leuke studente vertelt enthousiast hoe het maken van houten kuipen vroeger in zijn werk ging. Zij maakt de film interessant. Leuke film, stabiele beelden.
 • De laatste film is van André van der Tuijn en is een impressie van de dag.
  Verrassend is de klap van iemand die tegen de camera botst. Alle deelnemers komen een keer in beeld of worden kort geïnterviewd. De film is chronologisch gemonteerd. Ze geeft een prachtig beeld van een LVSL-Uitdag. Toepasselijke muziek.

Alle filmers krijgen een welverdiend bloemetje.

 

Na de pauze wordt de laatste film van Else van Laere, “Schrijverslot”, gedraaid. Ik wil het verhaal niet vertellen; verrassende film maar ga hem zelf maar zien. Opvallend is dat de film in zwart-wit is. Else steekt veel tijd in haar films met brainstormsessies met anderen, scenario en draaiboek maken en het vinden van een geschikte plek om te filmen (arena). In de film zitten verschillende animaties.

Als laatste film wordt een vakantiefilm van Wim Blansjaar gedraaid over Turkije. Het is een zeer onderhoudende film met helder commentaar. Fraaie tussenshots zorgen er voor dat de film zich goed ontwikkelt. Mooie opnamen. Alle complimenten aan de maker.

Aan het einde vertelt André dat de NOVA bezig is met een wijziging van het systeem voor het waarderen films. Het puntensysteem wordt afgeschaft en vervangen door een systeem met sterren. Hoe meer sterren hoe waardevoller de film.

Arie de Ridder

Foto's: Coby Haring

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)