De Leidse Rembrandtdagen 2019

Verslag van deze LVSL avond.

Maandag 30 september is de vijfde maandag in september. Dat betekent een extra LVSL avond. Niet de normale analyseavond, clubavond, filmlabavond of montageavond. Nee, een filmavond die gewijd is aan Rembrandt die in Leiden is geboren. Veel LVSLers zijn er in juli op uit getrokken om opnamen te maken van het festival gewijd aan Rembrandt, die 350 jaar geleden overleed.
Dit heeft geresulteerd in veel films. Vanavond worden er 10 vertoond.
Zoals gebruikelijk eerst enkele mededelingen door voorzitter André:
- berichten voor plaatsing in de nieuwsbrief dienen uitsluitend naar de redactie (redactie@lvsl.nl) te worden gestuurd;
- films van de “uitdag" en voor de analyseavond moeten vóór dinsdag 1 oktober 00:00 u worden aangeleverd.


André heet iedereen welkom en in het bijzonder de partners van leden die zijn meegekomen.
Dat doet hij ook voor de aanwezige Tjeerd Scheffer, initiator/organisator van het festival dat op 13 en 14 juli 2019 plaatsvond in Leiden. Dit ter nagedachtenis aan Rembrandt die op 15 juli 1606 in deze stad werd geboren en in 1669 in Amsterdam overleed.
Dan is het tijd voor de films die vanavond worden vertoond:
1. “Rembrandt” van Bianca Kraus
2. “Twee levende schilderijen” van Pim van der Ende
3. “Rembrandt 2019” van Henk Robbers
4. “Terug in de tijd met Rembrandt” van Pim van der Ende
5. “Rembrandtdag 13 juli 2019” van André van der Tuijn
6. “2019 Rembrandt” van Ruud Smeenk
7. “Rembrandt” van Wim Blansjaar
8. "Oh, gij zondaars” van Leo van Aubel
9. “Kruiwagens" (3D) van Gerard de Boer
10. “Rembrandtdagen” (3D) van Gerard de Boer

Het zijn allemaal fraaie opnamen van het festival dat zich op 13 en 14 juli afspeelde in Leiden. Als je een fragment wat te kort vindt of hebt gemist is dat geen probleem. In veel films zie je dezelfde optredens van de deelnemende vrijwilligers aan dit festival. Eigenlijk is deze avond een leuke geschiedenisles voorzien van fraai beeldmateriaal.
Mooie taferelen zijn de “berechting” die goed afloopt voor de veroordeelde man. Je krijgt met al deze juweeltjes van de filmmakers een goed beeld van de tijd waarin Rembrandt opgroeide. In een aantal films worden heel fraai Rembrandt’s schilderijen “Badende vrouw” en “De Joodse bruid” uitgebeeld. De beeldkwaliteit van alle films is prima. Het gesproken woord door de artiesten is niet altijd even goed te verstaan. Met ondertiteling wordt dat weer goed gemaakt.
Nadat je alle films hebt gezien kan het niet anders of je weet wel dat Rembrandt in de Weddesteeg op nummer 27 is geboren. En ook dat Jan Lievens en Jacob van Swanenburg een belangrijke rol hebben gespeeld bij zijn carrière.
De fraaie taferelen tijdens het festival laten onder andere groenteverkoopsters, houtbewerkers, brillenverkoopsters, muzikanten, kwakzalvers en dames van lichte zeden zien. Daar is waarachtig een LVSL lid in beeld die zich, na enige onderhandeling, waagt aan een intiem moment met een dame. De lachspieren hebben op deze avond wel weer hun kans gekregen. Vooral als voor de zoveelste keer de veroordeelde man naar de galg wordt geleid en weer niet wordt opgehangen. Ook met de manier waarop in die tijd urine werd beoordeeld zouden vandaag de dag de ziektekosten drastisch omlaag kunnen.

Twee films worden in 3D vertoond. Dat betekent een bril met een rood en groen glas op je neus. Verrassend hoe je op die manier diepte ziet in de gefilmde taferelen. De kleuren worden wel een stuk minder maar het effect is indrukwekkend. Vooral als mannen met een "lans" naar voren gericht op je af komen. Je hebt de neiging zo’n stok vast te pakken. Heel fraai is het maken van een kruiwagen met wiel gefilmd. Ook de close-ups in films leveren vaak erg mooie gezichtsuitdrukkingen op. Kortom een boeiende avond waarbij goed te zien is dat iedere filmer dat doet vanuit zijn eigen perspectief. Complimenten.
Na de tiende film bedankt André alle filmmakers en maaksters, die voor hun werk worden beloond met een bloemetje en groepsfoto. Ook Tjeerd Scheffer krijgt waardering voor zijn bijdrage aan het festival. Dat moet een grote uitdaging zijn geweest. Herkansing volgend jaar. In welke vorm? Tjeerd licht een klein stukje van de sluier op.

Wim Hofman

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)