Gebruik van filmfragmenten van anderen in je eigen film

Soms gebruiken we filmfragmenten van anderen in onze eigen films. Dit kan tegenwoordig gemakkelijk, omdat er van alles te vinden is op YouTube of Vimeo. Je kunt zelfs je filmcamera meenemen in de bioscoop en daar filmen. Je riskeert dan een boete.
Als je korte (kleiner dan 1 minuut) filmfragmenten van anderen gebruikt in je eigen film met de betreffende bronvermelding, wordt het in het algemeen toegestaan, hoewel sommige filmfestivals eisen dat je film 100% eigen opname is.

Grote stukken van andermans film vertonen onder je eigen naam is plagiaat. Van Dale: "Plagiaat = het zich toe-eigenen van het geestelijk werk van anderen en als eigen werk openbaar maken." Kamerleden en zelfs minister moesten aftreden, omdat ze voor hun publicaties andermans teksten hadden gebruikt.

Bij de vertoning van de "Rembrandt-films" was twee maal een 7 minuten durende film opgenomen in een film van LVSL-lid. Die film was opgenomen van een multischerm presentatie in de "Young Rembrandt Studio", Langebrug 89, Leiden. Er was geen duidelijke bronvermelding. En de eenvoudige presentatie (op een scherm) deed afbreuk aan de prachtige presentatie op meerdere schermen ter plaatse.

Hopelijk helpen bovengenoemde richtlijnen bij het gebruik van filmfragmenten van anderen in je eigen film.

Gerard de Boer
lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)