Verslag van de clubavond 16 september 2019

De clubavond van 16 september 2019 bestond uit twee delen.
Voor de pauze gaf Jaap Rostohar een aantal leuke en bruikbare tips over hoe je trucs kunt toepassen in je videofilm om zo’n film nog interessanter te maken.

Een goede videofilm maak je, aldus Jaap, met inachtneming van de volgende uitgangspunten:

  1. Zorg voor een goed verhaal
  2. Zorg voor verrassingen
  3. Beheers de camera en de computer
  4. Gebruik de juiste hulpmiddelen.

 

Als hulpmiddelen gebruikt hij onder meer: een gopro7-camera, een gimbal, een zelf gemaakte draaitafel, een statief op wieltjes, waarop de camera kan worden gemonteerd.

Donker uitgevallen beelden kun je ook “bijkleuren” met een kleurtje, was een ander advies.

Vervolgens vertoonde Jaap een film waarin de hoofdrollen werden gespeeld door Jaap, Jaap en Jaap en waarin hij vele trucages had verwerkt zoals:

  • Een ei dat stuitert op tafel en geklutst in de koekenpan terecht komt (eerst een pingpongbal gefilmd en daarna het bakken van het ei in de pan) en dan monteren,
  • Jaap die de andere Jaap in de spiegel toespreekt; deze laatste Jaap staat in Afrika met een olifant achter zich.
  • Jaap die in een snel rijdende auto springt.

Een kwestie van filmen en daarna inpassen van de beelden van verschillende situaties in één scène.

Diep onder de indruk gingen we pauzeren.


Na de pauze gaf Else van Laere een introductie van Filmlab. Filmlab wil zeggen: “niet leren, maar proberen”, dus er worden lessen noch workshops gegeven, maar de deelnemers laten een filmpje zien van ca 1 minuut.

Dit filmpje moet, zo is de bedoeling, buiten de comfortzone van de meeste leden liggen. Dus ga eens op een bijzondere manier filmen, wat experimenteler, uitdagender Kortom maak eens en filmpje dat misschien wel eens eerder is gemaakt, maar nog niet door jou.

Er worden drie avonden aan Filmlab besteed: op maandag 8 oktober 2019 aan standpunten en overgangen, in november aan animatie en in december aan verbeelding.

Iedereen kan meedoen, individueel of in kleine groepjes van twee of drie mensen.

Het is de bedoeling dat je een filmpje maakt met eigen beelden of met van internet gehaalde beelden of dat je eventueel een filmpje opzoekt op internet waarin bij voorbeeld ongewone standpunten te zien zijn.

Else noemde enkele websites, waarnaar zij wel kijkt en waarop mooie voorbeelden van bijzondere films te zien zijn. Deze websites en haar presentatie staan op de LVSL-website.

Jan van Zoest

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)