Avondje Henk Dijkstra

Na gebruikelijke mededelingen over het Reportageteam en het indienen van films van NOVA-klantjes voor het Reisfilmfestival wordt Henk Dijkstra geïntroduceerd.

Henk is al jaren niet meer verbonden aan het filmblad Digital Movie en daarom is zijn kennis ook niet meer up-to-date. Toch weet hij altijd nog wel een aardig avondvullend praatje te houden en als liefhebber van allerlei gadgets iets leuks te laten zien.
Hij stelt de club een paar vragen:

  • Heeft 8K toekomst?
  • Is de camcorder op de weg terug?
  • Kan het nog kleiner?
Er komen steeds meer merken die met een 8K camera komen. Laatstelijk was dat Sharp. De meest bekende merken zitten nog op het pad van 4K. Voor 8K is nog geen randapparatuur beschikbaar. Het is dus prematuur om daar nu al vol op in te zetten.
Er komen steeds meer “fototoestellen” met filmmogelijkheden. Toch blijven de bekende merken als Sony, Panasonic, Fuji en Canon nog steeds met nieuwe camcorders komen. Het voordeel is dat ze volledig op het filmen zijn toegesneden met goede lenzen met een groot zoombereik, ingebouwde filters en geïntegreerde aansluitmogelijkheden voor geluid. Daarmee is er meer aandacht voor filmen i.pv. het verwisselen van lenzen en maken van instellingen. De aandacht voor bokeh bij gebruik van vaste lenzen wordt bij film schromelijk overdreven. De camcorder is dus nog steeds in “the picture”. Nieuwe snufjes als internet aansluitingen kom je nu ook camcorders tegen. Om de markt te volgen beveelt Henk op internet “dpreview” en het duitse “Slashcam” aan. Als blad vindt hij het eveneens duitse “VideoAktiv” erg goed.

De mobiele telefoon is als opnameapparaat niet meer weg te denken. Hier worden de beeldkwaliteiten steeds beter en het “verticale beeldsyndroom” wordt met behulp van programma’s als Instagram tot het nieuwe beeldformaat verheven; kijk ‘m af zoals je ‘m hebt opgenomen. Je mobieltje heb je altijd bij je. Het ligt dus voor de hand om hem overal voor in te zetten.
Henk tovert een piepklein Osmo DJI camera uit een piepklein doosje. Het is multifunctioneel, heeft een fix focus lens en is voorzien van een gimbal. Het apparaatje is kleiner dan de mobiel die je er op kan zetten. Dan kan je ineens nog veel meer zoals de belichting aanpassen, inzoomen e.d. Met nog weer een ander piepklein hulpstukje (driedubbel klein dus) kan een externe microfoon aangesloten worden. Verbazingwekkend allemaal.
Om te bewijzen dat het echt werkt toont hij een filmpje dat ad-hoc gemaakt is tijdens een evenement in Almere.

Na de pauze laat Henk een aantal films uit zijn uitgebreide oeuvre zien.

Arie de Ridder
PDF van de avond

 

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)