Verslag 5e maandagavond, 29 april 2019

Wedstrijd: film een spreekwoord of gezegde.

André roept op om films in te sturen voor een analyse voor a.s. maandag. De leden krijgen een dag extra de tijd daarvoor. Een film zonder analyse, van Hans van Gerven, wordt daaraan voorafgaand getoond.

De wedstrijd
Voor aanvang van de wedstrijd legt André nog eens uit hoe de jurering vanavond, als te doen gebruikelijk, werkt.

De spanning is om te snijden.
En de winnaar is……………….. Micha de Bruin. Laten we daar maar mee beginnen in dit verslag. Uiteindelijk heeft Micha toch de hoogste ogen gegooid.

 Eerst worden de gebruikelijke stembriefjes uitgedeeld. Nu geven de titels van de films op de stembriefjes niet helemaal aan om welke spreuk of gezegde het gaat, maar dat mag de pret niet drukken.
Even een persoonlijke korte impressie van de verslaglegger:

 1. Na sneeuw komt zonneschijn” van Pim van der Ende is duidelijk.
 2. In “Spreekwoordenstrand” of “los zand” van André van der Tuijn, dat de derde prijs oplevert, komen meerdere spreekwoorden en gezegdes tot uitdrukking, o.a. “water naar de zee dragen”, “iemand zand in de ogen gooien, “wie een kuil graaft voor een ander….”.

  Ineens klink er uit de zaal gemor over de kwaliteit van de beelden, die zouden te flets zijn. Het blijkt waarschijnlijk aan het scherm te liggen. We doen het ermee.

 3. Aan de inzending van Gerard de Boer en Pim van der Ende “spreekwoorden kiezen” valt wel een “mouw aan te passen”; uiteindelijk wordt die inzending beloond met de tweede prijs.
 4. Met driftige muziek krijgen we een paar paarden voorgeschoteld door Bianca Kraus. Met de tot in uitdrukking gebrachte spreekwoorden kunnen we “ het gegeven paard toch niet in de bek kijken”.
 5. En dan de winnaar van vanavond. Met zijn inzending “For Your Eyes Only” wordt Micha de Bruin de winnaar van deze avond, Micha gefeliciteerd.
 6. De “Boomaap” van Henk Robbers en ook van Wim Blansjaar, brengt een enkeling in verwarring: “een hond doodschieten”?.
 7. Met Nick’s (van Buul) Quiz krijgen we naast zijn inzending ook gelijker tijd inzicht in zijn camerawerk; het is voor het eerst dat Nick een filmpje instuurt.
 8. Wil Bakker beeldt spreekwoorden uit met op een rij gezette “zandsculpturen”.
 9. “Soo de oude songen”, (so piepen de jongen”) wordt door Gerard Bijkerk in beeld gebracht.
 10. De inzender van “Wie verre reizen maakt, kan veel verhalen”, heeft er zich met een “Jantje van Leiden afgemaakt”, aldus de inzender Hans alias Nico. Dat kun je beter in dit gezelschap niet doen, want dan word je vrolijk met een score van 0,0 “te kijk gezet”.
 11. Elly van der Bent scoort met haar “historisch/ouderwets uitziende” film “water naar de zee dragen”.
 12. Arie de Ridder heeft met een kolonne aan scheepsbemanning “schepstael” in beeld gebracht. We zien “verschillende spreekwoorden en gezegden voorbij varen. Van “de wind uit de zeilen nemen” tot “voor de wind gaan”.
 13. Ja, en dan komen E.R.W.T.jes op tafel met hun inzending “Post”. Daar kun je verschillend over nadenken. Maar volgens mij is het toch zo dat “Wie zijn hoofd niet gebruikt, moet zijn benen gebruiken”. Wat een geren in de pastorie van de Hartebrugkerk.
 14. “The making of” van de “E.R.W.T.jes” geeft een subtiel inzicht hoe krap de behuizing in de pastorie is.
 15. “Met een likje” van Leo van Aubel: ”geel, rood en blauw wordt de wereld een beetje minder grauw”, een door hem zelf verzonnen gezegde of spreekwoord sluiten wij zonder flauwekul de wedstrijd af, worden de stembriefjes uitgedeeld, door de leden ingevuld en zorgvuldig met een programmaatje van Gerard de Boer gescoord. Aangezien de prijswinnaars al bekend zijn, slaan we dit gedeelte voor dit verslag verder over.

Animaties, trucjes, noem maar op.
Ter voorbereiding op een cursusavond in september dit jaar, die hij gaat geven, brengt Jaap Rostohar een filmpje voor het voetlicht waarin veel trucages zijn verwerkt. Dat moet een hele klus zijn geweest. De kijkers zijn verbaasd over de vele mogelijkheden die hij heeft laten zien. We zijn benieuwd waar hij in september mee komt en uitlegt hoe e.e.a. in zijn werk gaat en/of wordt gemonteerd.

Tot slot.
Nadat de winnaar uit handen van de voorzitter een mooie sculptuur krijgt aangereikt en er een groepsfoto door Coby Haring, van de kandidaten met een flower, verzorgd door Ria Wasser, is gemaakt, vliegen er nog allerlei spreekwoorden en gezegden door de lucht.
Toch ontkomen wij er niet aan om het luchtruim voor de ogen te sluiten, en sluiten dan ook de gezellige avond af.

Tot volgende week.

Voor het verslag,
Hans van Gerven.

No images found.

Foto's: Coby Haring

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)