Filmanalyse van maandag 1 april 2019

Door Arie de Ridder

Na mededelingen over de Uitdag en de wedstrijd van eind april kunnen de analyses van de films beginnen.
Er zijn vier films. Eén film die de vorige avond niet aan bod is gekomen en alsnog door André van der Tuijn wordt geanalyseerd, één door Hans Stauttener en twee korte films door mijzelf.

De eerste film is van Pim van der Ende over een reis in Italië.
Eén van de belangrijkste dingen in de film is het gemis van informatie. Kaarten en routes worden vermeld, ook de titel is oké. We zien mooie stadjes met monumentale gebouwen. Maar we weten niet waar we naar kijken. Informatie wordt niet gegeven. André heeft de film van een voice-over voorzien met informatie van internet. De film wordt ineens een stuk interessanter.
De tweede film is van Henny Hartevelt met als titel “het Erf”. De film is een soort bewegend stripverhaal met een metafoor over het verdwijnende leven op een boerderij. Maar de film moet tweemaal bekeken worden wil je er wat uit halen. Bij zo’n “ingepakte” boodschap moet je, wil je de kijker meekrijgen, bij het begin toch iets meer loslaten door middel van de “5 W’s”. Je kan om te beginnen een toepasselijker titel te kiezen. Bijzondere film en bijzonder uitgewerkt.

De derde film is een reisfilm door Vietnam en Cambodja van KeAs Producties.
Een kleurrijke film. Kleine camerafouten kunnen in de montage weggewerkt worden, zoals lichtelijk scheve horizonnen en kleine beweginkjes. De voice-over is goed maar niet altijd in verhouding tot achtergrondgeluid. Het achtergrondgeluid is ook niet altijd aanwezig. Aan het einde van zinnen zakt de stem soms weg waardoor het een bedeesd effect krijgt. De film gaat over in een trailer voor een volgende film.

De vierde en laatste film is ingebracht door Willem de Koning.
Het is een gedigitaliseerde 9,5 mm film. Het is door de perforatie tussen de beeldjes afwijkend van Kodak waar de perforatie aan de rand zit. Ons apparaatje kan dat dus niet aan.
Het is professioneel gedigitaliseerd en gemonteerd. Van een paar minuten weten ze er toch nog iets leuks te maken. De beelden uit 1930 zijn een belangrijk (familie-)document. Het kan inspiratie opleveren voor eigen oude films.
lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)