Speciale gast Mark Neupert

Verslag van de avond van 18 maart 2019

André opent de avond met mededelingen over de komende activiteiten; de filmanalyse (nog geen nieuwe aangemelde films), de filmwedstrijd eind april en de “Uitdag”. Nog vragen, geen vragen!
Hierna introduceert hij onze gast van vanavond: Mark Neupert.

Mark Neupert is professor antropologie aan de TU van Oregon. Een staat in het noordwesten van de Verenigde Staten van Amerika (Dat ligt ergens linksboven op de kaart tegen de Stille Oceaan wat me toch ook geen verkeerd plek lijkt ). Zijn interessegebied ligt op het verschil in steden in Europa en in de VS en wat voor invloed dat verschil op mensen heeft.

 

De indeling van een oude Europese stad verschilt totaal van die van een Amerikaanse stad. Hier zijn binnensteden compact met sterke kernen en mensen die op en naast elkaar leven. Dáár zijn steden uitgestrekt met veel ruimte. Steden zijn dáár gemaakt voor de auto. Hier is geen ruimte voor auto’s. Erger, hier is de auto een indringer, een ongewenst ding. Dáár zie je nauwelijks mensen op straat lopen, hier struikel je over elkaar.
Hoe dat goed kan gaan zonder elkaar in de weg te zitten, kan een Amerikaan zich niet voorstellen. Ons leven zal hem of haar onmogelijk lijken.

Mark wilde dat met een film voor zijn studenten voelbaar maken. In het studiejaar 2009/2010 kreeg hij de kans om zo’n film met de stad Leiden als middelpunt te maken. Wij krijgen die film nu te zien. Leuk is dat hij de makers “Cobblestone Productions” ofwel “Kassei Producties” noemt.

De verhaaltrant is helder, er zit een logische opbouw in de film. Het camerawerk is soms verrassend en er wordt veel met “tele” gewerkt om het in de Haarlemmerstraat nog drukker te laten lijken of nog meer mensen op de markt, bij het 3-Octoberfeest of andere feesten te laten zijn. Op een schoolplein lopen zo ook heel veel kinderen en dito ouders. Hetzelfde doet hij met rijen gestalde fietsen op straat, een onmogelijk aantal lijkt het. Hij laat zien hoe smal de steegjes zijn, hoe verrassend de wandelroutes soms zijn met leuke doorkijkjes en hoe je ineens van een stille in een drukke straat komt of omgekeerd. De nadruk ligt in de film sowieso op varen, lopen, fietsen en het gebruik van het openbaar vervoer als de trein. Afstanden verschrompelen hier naar minuten. Auto’s komen in ons “Leie” minder aan bod. Auto’s zijn voor de filmer voor ver buiten de stad waar een verkeersweg voor een jogger een hinder is. Hij heeft het monteren zichzelf aangeleerd en als goed editor weinig poespas gebruikt. De film brengt zijn idee over een Hollandse stad overtuigend over.

Bij zijn vorige thuiskomst vroeg zijn zoon zich af waar toch alle mensen zijn: Die zitten in auto’s, jongen!
Maar op de universiteit was de film een succes en, gezegd, voor ons niet minder. Maar dan anders. In tegenstelling tot de Amerikanen die zich over ons zullen verwonderen, verwonderen wij ons over hun verwondering.
En hij had nog een succes: De tien kilo die hij hier in een jaar was kwijtgeraakt, waren er binnen drie maanden Amerika weer bij. Tja, de VS heeft een goed klimaat voor obesitas.

Het filmsucces leidde, nu tien jaar later, weer tot zo’n bezoek aan Leiden. Zijn apparatuur is beter en zijn opdracht navenant ingewikkelder. Naast deze opdracht heeft hij niet stil gezeten want voor de lol heeft hij een film gemaakt over gedroogd spek (en ervan gegeten) in de Hooglandse kerk.

Mark kan bij zijn huidige project nog wel wat hulp gebruiken. Die wordt hem toegezegd. Eerdaags is er een “Reportagedag” en indien hij er prijs op stelt kan, onder vermelding, archiefmateriaal ter beschikking worden gesteld . En zo worden er nog een paar ideeën geopperd. Hij moet de hulpvraag wel kenbaar maken.
Maar zijn tijd is kort want in juli gaat hij al weer terug.

Overigens viel hem de afgelopen periode op dat de Leidse identiteit ten opzichte van de vorige keer aan het verwateren is. Hij hoopt niet dat de stelling opgaat dat als een antropoloog belangstelling voor een cultuur krijgt die op zijn einde loopt.

Arie de Ridder

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)