Verslag LVSL-avond 4-2-2019

Weerbericht buiten: beroerd, koud en nat. In Vogelvlucht: warm, droog, gezellig en volgens de nieuwsbrief een hoop te leren. Want die nieuwsbrief maakt gewag dat van een nieuw aangeschafte camera, een Sony ingewikkeld en duur, instructies voor gebruik kunnen worden verkregen. Maar dan wel om 19.00 uur aanwezig zijn want de avond wordt gevuld met het vertonen van films van leden die van tevoren bekeken zijn door Leo van Aubel en Gert Jan Tates. Opletten dus want niemand is te oud (doch, niemand is hier oud) om te leren.

Voor aanvang zie ik een zenuwachtige Peter Meijer ronddrentelen. Hij verwacht gasten voor zijn film en die zijn er nog niet. Maar de avond kan netjes op tijd beginnen met mededelingen van André waaraan zijn, en dus onze, gasten niets hebben; over de jaarvergadering op 18 februari a.s., over oude en nieuwe camera’s en zo. Goed, de rest knoopt het maar in de oren. Daarna kan iedereen opgelucht naar films kijken en tips luisteren.
Overigens meldt ik mij en Marion hierbij meteen met een “goede reden” af voor de jaarvergadering. Wij zitten dan in een ver, warm land . Verdedig het schip maar, bestuur min één!

Eerste film: Nieuw licht op Leithon; Leiderdorp in de Vroege Middeleeuwen
Interview van 7:33 min. van André van der Tuijn i.s.m Anneke ten Dam, Nelleke Hovestreydt en Bert Lanzing.
Archeoloog Menno Dijkstra vertelt in een gefilmd interview voorzien met leuke animaties en inserts van voorwerpen en landkaartjes over de opgravingen in Leiderdorp. Ze hebben dieper gegraven dan normaal. Goede beelduitsneden. Eén camera staat op de autofocus wat zich bij close-up opnamen wreekt. Keurige montage, duidelijk verhaal. Live-geluid is prima verzorgt. Tweede film: De stad, die vele gezichten kent Een vakantiefilm van Wim Blansjaar over Istanbul e.o. onder “supervisie” van Henk Robbers. De lengte is 18:26 min. Bij het commentaar kwam tot uitdrukking dat de lading groter is dan de titel. Dus, lading kleiner maken of een andere titel. Kan die ook op een logischer plek komen, aan het begin of zo. Er is goed gefilmd met afwisselende standpunten en beelduitsneden. Knap werk tussen al dat publiek. Goede, karakteristieke voice-over en dito muziek. De montage is logisch. Een beetje lang maar daarom wel een leuke film voor vooral de mede vakantiegangers.

Derde film: Leithon, een amateur archeoloog zoekt naar de Vroege Middeleeuwen in Leiderdorp
Een gefilmd interview van 3:21 min. van André van der Tuijn i.s.m Anneke ten Dam, Nelleke Hovestreydt en Bert Lanzing. De amateur archeoloog Jan Snatersen probeert zijn enthousiasme voor deze hobby aan het publiek over te brengen. Hij laat één van zijn vondsten zien. Helaas is die wel onder zijn handen afgebroken; vocht, mijnheer. Werk van hetzelfde team als van “Nieuw licht op Leithon” met dezelfde fouten en dezelfde complimenten. Aan het eind van de film zit een overrompelend stukje “sluikreclame” voor een tentoonstelling over de opgravingen bij het LEIDERDORPS MUSEUM. Vanaf 3 maart a.s., Gaan,dus!

Vierde film: Rondreis Jordanië
Een reisfilm van KeAs Producties van 13:15 min. Kees Simmerman en zijn vrouw volgen met een reisgezelschap de “Mozesroute” die uitmondt in Petra en de Dode Zee. Mooie introductie. Stabiel camerawerk. Toepasselijke muziek. In de montage zijn foto’s en landkaarten ingevoegd. De (soms te) informatieve voice-over verzandt steeds aan het einde van de zin. Een waardevol reisdocument. Aan de film zit een trailer van anderhalve minuut geknoopt. Die film komt dus binnenkort in Theater Vogelvlucht!

Vijfde film: De molendriegang van Stompwijk
Een documentaire van 16:53 min. over de werking van een watermolen in een waterdriegang van Peter Meijer en Ton Bal. Hier zijn een stel techneuten aan het werk met oog voor het menselijk detail. Zoals de goed bedoelde opmerkingen van de molenaarsvrouw en hijgende molenaar. Eeh.. Ik bedoel dat hij hard moet trappen om de molen te kruien en zonder ongelukken in wieken moet klimmen. De film start met sfeervolle beelden en een mooie titel. De vijf W’s maken direct duidelijk waarover deze film gaat. Een interim geschiedenislesje over molens schiet zijn doel een beetje voorbij.
Het camera werk is zeer verzorgd met afwisselende standpunten en mooie camerabewegingen. In de montage zit een mooie overgang van buiten naar binnen. De werking van de molen wordt mede uitgelegd aan de hand van een 3D animatie. Het live-geluid is van hoge kwaliteit. Wederom een boeiende film van dit illustere tweetal die daarvoor de volle medewerking kregen van het molenaarsechtpaar, Fokko en Ria Kolman.

Met excuses voor alle foute opmerkingen,
Arie de Ridder No images found.

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)