Terugblik op cineast Emile Timan en Regiofestival 2019 nominaties

Verslag LVSL clubavond van 21 januari 2019

Het is alweer de derde maandag van de maand en dus Clubavond. Die bestaat vanavond uit twee delen. Voor de pauze een eerbetoon aan Emile Timan (1917-2011), oprichter en erevoorzitter van de LVSL. Na de pauze zullen de juryrapporten van een aantal films van LVSL leden worden toegelicht.
Onze gewaardeerde voorzitter André van der Tuijn bijt om 20 uur het spits af. De belangrijkste mededeling is natuurlijk dat Else van Laere het Cinefleur filmfestival van afgelopen zaterdag heeft gewonnen.

Haar film Bevrijding scoorde als beste van de vijf deelnemende videoclubs. Bovendien is de LVSL ook nog de winnende club met 875 punten. Voor de filmanalyse van 5 februari kunnen nog films worden ingezonden. In een korte inleiding wordt het werk van cineast Emile Timan uit de (film)doeken gedaan. Er zijn een aantal originele attributen uitgestald waarmee hij zijn films met geluid maakte. Opvallend is de audioapparatuur met dubbele draaitafel. Emile monteerde zijn films letterlijk “online” met geluid. Dat betekent, kijkend naar de film, op het juiste moment de volumeregelaars van de platenspelers bedienen.
2 Draaitafels
Het roept herinneringen op als je de His Master’s Voice platen ziet en hoort. Zoals dat hondje dat voor de luidspreker naar de stem van zijn baasje luisterde. En niet te vergeten de ruis in het geluid. Daarmee vergeleken is de kwaliteit van hedendaagse gedigitaliseerde geluiden bijna steriel te noemen. Leuk te zien hoe ambitieus Emile zijn films maakte en monteerde. Een “gewone film” was voor hem niet spannend genoeg. Er moest altijd wat gebeuren. Daar zorgde hij dan voor door iets in scène te zetten.
Er worden enkele films van Emile vertoond, zoals : Spiegelstad, De Lift, Het Getal en De Gracht. Filmmateriaal dat zo’n 60 jaar geleden werd gemaakt. En dat zonder de hulpmiddelen van tegenwoordig. Emile bouwde veel zelf om zijn films te kunnen maken. Kortom, een bevlogen cineast, knutselaar en vindingrijk mens. Als blijk van waardering wordt mevrouw Timan, die ook aanwezig is, een bos bloemen aangeboden door André.

Na de pauze leest Emile de Gruijter de juryrapporten voor van vijf LVSL inzendingen voor het Regiofestival 2019. Emile is door de Regio Jury Commissie benoemd tot één van de drie juryleden. Om deel te nemen aan dit festival moet een film tenminste 210 punten halen. De score van een beoordeelde film wordt verkregen door de punten van de driekoppige jury bij elkaar op te tellen. Als elk jurylid minimaal met 70 punten beoordeeld zit je goed. Benieuwd of dat gaat lukken met de inzendingen van Hans Stauttener, Else van Laere en Nelleke Hovestreydt? We zullen het gauw weten.
De beoordelingen:
1. Film van Hans Stauttener;
De film is een concertregistratie (zang en orkest) en voor een speciale doelgroep interessant. Met een score van 187 punten wordt geen nominatie toegekend voor deelname aan het Regiofestival 2019. Jammer.
2. Film van Nelleke Hovestreydt;
Film (Dorpsleven langs de Nijl) is een reisverslag langs de oevers van de Nijl. Er worden fraaie beelden getoond van dorpsleven, markten en straatbeelden. Hoewel het een mooi werkstuk betreft is de score met 202 punten net niet voldoende voor deelname.
3. Film van Else van Laere;
Een animatiefilm (Shit happens) over kabouters. De Tuinkabouters komen in opstand. Een film, uitgewerkt op kindniveau aldus de jury. Helaas, met 185 punten geen nominatie
4. Film van Hans Stauttener;
Het evenement Sail Leiden van 2018 heeft een film opgeleverd met de gelijknamige titel. De film laat mooie beelden zien van een stoet kleine en grote schepen door Leiden’s wateren. Ook hier ziet de jury wel enkele verbeterpunten. Dat betreft o.a. de duur van interviews, achtergrondgeluid (wind), standpunten. Met 186 punten geldt ook hier: geen nominatie. Jammer.
5. Film van Else van Laere;
Dit is de laatste film (Bevrijd) waarvan Emile de Gruijter het juryrapport voorleest. Een film, die op een aardige manier toont hoe “de wereld gevangen zit in het mobieltje”. Oma en kleindochter spelen de belangrijkste rol. Maar de “bevrijdende” rol die Dick Brouwer hier speelt moet niet worden onderschat. De film krijgt namelijk met 210 punten een nominatie voor toelating tot het Regiofestival 2019. Gefeliciteerd Else (en Dick). Aldus de jury, die voor haar werk beloond wordt met een bloemetje.

Wim Hofman

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)