Cinefleur Voorkeuze 17 dec. 2018

Eén van de belangrijkste avonden van het jaar is die van het kiezen van de beste drie films van het afgelopen jaar voor het Cinefleur festival.

Cinefleur is de enige “filmwedstrijd” waaraan de LVSL vol overgave aan meedoet. Hoewel “wedstrijd” toch wel een zwaar woord is voor deze happening. Vijf videoclubs uit de regio doen er aan mee. Bij toerbeurt organiseert één vereniging het festival. De andere houden een competitie met als inzet hun drie beste films van de afgelopen tijd. Het festival is met de 45e uitgave nog steeds springlevend. Dat komt vermoedelijk omdat de clubs redelijk aan elkaar gewaagd zijn en elkaar door jaren heen zijn gaan waarderen. De successen zijn altijd afwisselend en het is duidelijk dat na afloop voor elke club geldt, behalve de winnende vereniging dan, dat de “eigen” films weer zijn ondergewaardeerd (!). Het is dus altijd spannend en geeft altijd voer voor gesprekstof.

Maar goed vanavond dus onze keuze voor dit festival. Ik zal u de films opgeven en voorzien van een kort commentaar. Dat commentaar is trouwens sterk gekleurd en onderhevig aan mijn herinnering.

“Voorschotense paardenmarkt” Een film van Peter Meijer met een lengte van 7’20”. De kijker krijgt een fraaie indruk van deze historische markt en de impact op dit plaatselijk gebeuren. De maker geeft met serieuze blik en milde humor zijn kijk op alles wat zich afspeelt.

“Japanse tuin in Landgoed Clingendaal” De maker is Jaap Rostohar en heeft een lengte van 8’37” Een impressie van alle schoonheid van deze imposante tuin. Om de kijker van al het moois niets te laten missen, is er met veel pan- en zoombewegingen gewerkt.

“Bevrijd 2018” Een film van Else van Laere met een lengte van 5’51” Onder de bezielende leiding van Else zijn al heel wat bijzondere speelfilms tot stand gekomen. Speelfilms die altijd tot nadenken stemmen. Dit is zo’n voorbeeld. Goed geregisseerd en goed gespeeld. De montage is cruciaal in de film.

“Musique dans le metro” Joop Mosterd en Coby Haring hebben een heel klein stukje Parijs in 4’08” vastgelegd. In een ondergronds station speelt een ensemble vol overgave klassieke muziek terwijl Coby het metronetwerk doorkruist. Speciale aandacht voor de titel en de muziek.

“Memories” De angstige momenten van Wil Bakker is in een film van 4’17” vastgelegd. De angstige momenten spelen zich af in een kasteel en eindigen in een vlucht. Fraaie en speelse animaties die bekoren. Helaas klinkt het commentaar wat vlak.

“Dorpsleven” Een vakantiefilm van Nelleke Hovestreydt van 11’26”. Deze film geeft een andere kijk op Egypte; geen piramides en farao’s maar het gewone volkse leven. Mensen die werken, kopen en leven. Knap om je tijdens zo’n reis hier op te concentreren.

“Scheepsbrand” Een speedboot die in het bijzijn van Jaap Rostohar in de haven van Volendam bijna geheel uitbrandt. De brand en de nasleep is in een film van 5’37” vastgelegd. Even krijgt de film een emotioneel tintje als de eigenaar iets over het gebeuren kwijt wil.

“Shit happens” Is een korte animatiefilm met een politiek correcte boodschap van Else van Laere. De film duurt 2’43”. Leuk bedacht en uitgevoerd.

“Kermis Voorschoten” Een impressie van de kermis van Jaap Rostohar in 4’25”. Alle attracties van een kermis komen in vogelvlucht voorbij. De kermis in Voorschoten is groter dan ik had verwacht en de film korter.

“Valse start” Een speelfilm van Jan van Wandelen. De duur is 11’13” Hier blijkt hoe moeilijk het is om een verhaal in een goed te begrijpen scenario om te zetten. Jammer want er wordt goed gespeeld. Een beetje kaal zonder de set-noise en de harde klanken van de piano.

De stem van het publiek werd na “duidelijke” uitleg van André van der Tuijn van de te volgen procedure door Gerard de Boer verwerkt. Na ademloos staren naar het tergend langzaam veranderende scherm kwamen de volgende films als keuze van de LVSL voor de Cinefleur 2019 tevoorschijn:

  1. “Bevrijd 2018” van Else van Laere
  2. “Memories” van Wil Bakker
  3. “Voorschotense paardenmarkt” van Peter Meijer

Hoewel ik een ietsje anders gestemd heb, kan ik met deze uitslag heel goed leven en denk dat we bij het Cinefleur festival goede vertegenwoordigers hebben.

Met deze uitslag was de avond nog niet op. Jaap Rostohar had in een goede bui gesteld dat de LVSL geen nieuwjaarskaarten maar nieuwjaarsfilmpjes diende te sturen. Dat bleek voor verschillende leden aanleiding om zich daarop te storten. Er werden een vijftal verschillende filmpjes op tijd ingediend voor deze competitie. Buiten de tijd en buiten mededinging kwamen er nog meer filmpjes. Eén er van, van Wil Bakker, gaf een beeld van de muzikale inslag en het spectaculaire uithoudingsvermogen van het bestuur. Het filmpje van Joop Mosterd werd door het bestuur verkozen als de nieuwjaarsgroet van de LVSL.

Dus eerdaags in uw brievenbus, sorry mailbox, een filmische nieuwjaarsgroet van de LVSL.

Het gaat u goed en tot in het nieuwe jaar.

Arie de Ridder

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)