Verslag van 19 nov 2018

Op deze Clubavond krijgen we bezoek van vijf leden van Filmclub Toverlint uit Gouda. Ze zullen ons een aantal films laten zien.

Maar eerst, zoals gebruikelijk, de mededelingen door André:

 • Er worden vrijwilligers gezocht voor het registreren op video van het optreden van het Leids Harmonie Orkest op 15 december a.s. De aanmeldingen laten nog even op zich wachten;
 • Dan nog zo’n vraag. Nu om met Kees Simmerman opnames te maken op 6 december van een Popconcert bij Gebr. de Nobel in Leiden. Hier gaan twee vingers omhoog;
 • Voor de filmscanner is tot nu toe nog niet veel belangstelling geweest;
 • De uiterste inleverdatum van de “Filmische Kerstwens” is 15 december; • De LVSL Uitdag is vastgesteld op zaterdag 27 april 2019. (Dat wordt vast een Koninklijke Uitje!) Er wordt nog nagedacht of een andere datum toch niet verstandiger is;
 • Filmanalyse wordt op 3 december uitgevoerd door Arie de Ridder;
 • Als je een film wilt insturen voor de eerstvolgende 5e maandag in de maand (april 2019) dan zijn dit de voorwaarden: - De film moet spreekwoorden of gezegdes uitbeelden; - De maximale tijdsduur is 10 minuten.

Dan is het nu tijd voor de Hoofdfilm. Er staan 9 films op het programma van filmclub Toverlint:

 • Welkom;
 • Renovatie boezemgemaal Gouda;
 • De erfenis; • Glaspraat;
 • Briljant geslepen;
 • Camelus Bactrianus;
 • De deur;
 • Remslaap;
 • Pfifferdaj.

Welkom 
Een grappige film gemaakt voor het Clubfestival van Toverlint.

Renovatie boezemgemaal Gouda
Een compilatie van werkzaamheden aan het boezemgemaal Pijnacker – Hordijk van het Hoogheemraadschap Rijnland. Dit gemaal loost het Rijnlands water in de Hollandse IJssel. Dat wordt gedaan via drie kanalen, elk met eigen pomp en motor. In de film wordt een tachtig jaar oude dieselmotor vervangen door een watergekoelde elektromotor. Een fraaie weergave van werkzaamheden als lassen, takelen, monteren, betonstorten met mooie close-ups.

De erfenis
Man aan tafel met krant, boterham en blikje bier krijgt brief waarin hij als enige erfgenaam wordt genoemd van een erfenis van 245.000 Euro. De huurwoning moet binnenkort leeg worden opgeleverd. De gebeurtenissen daarna vragen de nodige fantasie van de kijker. De plotseling voorbijvliegende uil en het witte mannetje zorgen voor het nodige giswerk als de man in de woning wat leeswerk doorneemt. Uiteindelijk overleeft hij het niet en er valt opnieuw een brief van de notaris in de bus met weer een aankondiging van de erfenis. Ditmaal voor …..?

Glaspraat
Dit “Kijkspel voor leergierige luisteraars” geeft een fraaie uitleg van het fabricageproces van de Boheemse glasindustrie. Het bedrijf Novosad maakt al 300 jaar drinkservies van kristal. Daar zijn ovens voor nodig om de kwarts bestanddelen bij 1400 °C te laten samensmelten. Mooie close-ups in de film die wordt gelardeerd met zwetende hoofden en muziek van Smetana.

Briljant geslepen
Weer zo’n “briljant” stukje filmwerk. En leerzaam als je van plan bent briljanten aan te schaffen die je niet kunt betalen. Heel geraffineerd en mooi gefilmd. Het begint met een scene tussen een man een vrouw in een bar: “ook dorst”. Dan gaat het heel snel. Het stelletje ligt al gauw in bed, beetje zoenen en dergelijke. Het mooiste moment tijdens deze film komt van een stem achterin de zaal die tijdens deze bedscène zegt: “ja ze kunnen me wat”, hetgeen de nodige hilariteit oplevert. Man gaat mooie ring uitzoeken bij juwelier. Betalen kan hij die niet. Er wordt een list bedacht en uitgevoerd. Opvallend was de scene waarbij de man, verdacht van diefstal, zich midden in de juwelierszaak uitkleedde. Hij moest daarmee aantonen dat hij een “zoekgeraakte” ring met diamant niet had gestolen. Dure horloges lijken te imponeren bij dergelijke “aankopen”. Interessante film met wonderlijke afloop.

Camelus Bactrianus
Een film over kamelen. Of waren het dromedarissen? Een dromedaris heeft één bult. Een kameel heeft er twee of toch één? De film geeft ons inkijk in Kamelenmelkerij Smits. Volgens de boer is kamelenmelk gezonder dan koemelk. Vooral voor mensen met suikerziekte en maag/darmaandoeningen. Hoewel, Wageningen University and Research, doet hier onderzoek naar. Voordeel van kamelen is verder dat ze wel 50 jaar kunnen worden. De vervangingskosten zijn dan laag. Daar staat tegenover dat ze maar zes liter melk per dag geven. Een koe heeft tien jaar nodig voor dezelfde hoeveelheid. Verder zal een kameel wat vaker naar de psychotherapeut moeten vanwege gevoeligheid voor stress. Wel eens gehoord van Kamelenmelklikeur? Het bestaat echt.

De deur
Deze film gaat niet over met de deur in huis vallen maar over met de deur in het graf stappen. Komische film van een man alleen, die toast op het samenzijn met zijn virtuele gezelschap. Hij heeft ze allemaal overleefd. Na te hebben voorgelezen uit “Erasmus” stapt hij zijn grafkelder in en sluit de deur. Bijzondere film.

REMslaap
Een film van deze tijd: man kan niet zonder smartphone. Hij let niet op het verkeer, want er moet ge-appt worden. Ook tijdens het eten. Dan is er nog de computer, die de nodige aandacht vraagt. Na een drankje op de bank in zijn woonkamer, met smartphone onder handbereik, gaat hij tenslotte naar bed. Van ontspannen slapen is geen sprake. De man is onrustig en transpireert hevig. Hij stapt uit bed en dwaalt door het huis onder het voortdurend geluid van een bel. Van de REM slaap is bekend dat dromen soms worden uitgevoerd…..!

Pfifferdaj
De film toont het jaarlijks terugkerende feest in Ribeauville op de eerste zondag in september met dorpsmuzikanten. Hier ontmoet je de Middeleeuwen. Er is een fraaie optocht van onder andere prachtig nagemaakte dieren, muziekkorpsen en vaandeldragers. Mooi gefilmd. Al met al een leuke avond van filmclub Toverlint uit Gouda. Zij heeft ons films heeft laten zien waar je voor gaat zitten.

Wim Hofman

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)