Verslag 12 nov 2018 - cursusavond

Het is half acht en veel LVSL leden zitten aan de koffie, in afwachting van de cursussen van vanavond, namelijk de cursus “Geluid”, te geven door Johan van den Adel en de cursus “Licht”, te geven door Tony Jacobs. Alleen onze voorzitter, André v.d. Tuijn is gestrest. Hij is naarstig op zoek naar het telefoonnummer van Tony Jacobs, want onze Belgische vriend is er nog niet. “Hij is altijd al vroeg aanwezig en nu is hij er nog niet” zegt André. “Hij zal het toch niet vergeten zijn? De vorige keer heb ik hem een herinnering gestuurd, maar deze keer niet”.

Na lang zoeken op Internet heeft André eindelijk het telefoonnummer van Tony en juist op het moment dat hij hem wil gaan bellen, komt Tony binnen stappen. Die vermaledijde files mompelt Tony, pakt een drankje en is klaar om met zijn cursus te beginnen. Ook Johan is naar boven om zijn apparatuur te installeren en is klaar voor actie. Juist op tijd starten de cursussen.

In de grote zaal beneden zitten ruim twintig LVSL leden klaar om “bijgelicht” te worden. Tony leert de deelnemers, met behulp van Powerpointbeelden en filmfragmenten, hoe in allerlei omstandigheden de verlichting optimaal ingesteld moet/kan worden. Veel tips en trucs worden nader toegelicht. Spelen met diafragma en exposure worden behandeld. Kortom een zeer leerzaam en duidelijk betoog. Later op de avond worden de mogelijkheden van het gebruik van green screen uitgelegd en met voorbeelden verduidelijkt. Om half elf gaat het “licht” in de zaal weer aan en de aanwezigen gaan, een stuk wijzer, tevreden huiswaarts.

In de zaal boven zitten eveneens ruim twintig LVSL leden klaar voor de cursus “Geluid”. Johan geeft duidelijke uitleg over allerlei toepassingen van geluid bij het maken van films. Welke microfoon pas je bijvoorbeeld toe bij het maken van een interview op een druk station?

Er komen suggesties uit de zaal, wisselend van richtmicrofoon tot handmicrofoon. Er wordt besloten een interview te maken met de handmicrofoon, in een rumoerige omgeving. Johan zorgt met zijn apparatuur voor de setnoise. (Stations geluiden) Wie wil de tekst voorlezen? Wil van Voorst meldt zich aan en neemt de microfoon ter hand. Wie doet het camerawerk? Ook hier zijn liefhebbers voor. Nu “even” de microfoon aan de videocamera pluggen en klaar. Missen we niet iets?, vraagt Johan. Stom, een hoofdtelefoon vergeten. En dat is een must !!!

Altijd een hoofdtelefoon opzetten voor het afluisteren van mogelijke bijgeluiden. En die zijn er. Een harde ruis klinkt door de hoofdtelefoon . Hoe dit te voorkomen? Er wordt naarstig gezocht, maar zonder succes. Totdat iemand roept” Staat de camera niet op A/V”? Dat lijkt de oplossing en het ontlokt Johan de opmerking: “Ik dacht dat ik op een videoclub zat”. Want ook nu blijkt weer dat er voor velen nog veel te leren valt voor wat betreft “Camerakennis”. Neem eens de handleiding van je camera en lees al de mogelijkheden die je camera biedt !! Uiteindelijk wordt er gestart met het interview en bij het terugluisteren blijkt de tekst duidelijk te verstaan. Dus de keuze van de handmicrofoon was de beste keuze in deze omstandigheid.

Ook bij Johan hebben de aanwezige LVSL leden weer veel geleerd en ook zij gaan voldaan huiswaarts. Tony en Johan bedankt voor de wijze lessen en graag tot 10 december a.s.

Pim Perquin

 

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)