Verslag 5 nov. 2018: Een heerlijk LVSL-avondje…

De avond van 5 november 2018 begon met een première van de film ”Bevrijd” van Else van Laere, Gerard de Boer en Henny Hartevelt. Twee hoofdrolspeelsters, Saskia, de oma en Anna, die de rol van kleindochter Sanne speelde, woonden deze première bij. Ook Dick, die een verdienstelijk bijrol vervulde, was aanwezig.

Sanne is net als haar omgeving vergroeid met haar smartphone. Haar oma kan daar maar moeilijk aan wennen. Als oma naar haar handwerkclub gaat wordt de kleindochter geconfronteerd met een omgeving zonder smartphone.

De titel “Bevrijd” ( duur bijna 6 minuten) slaat op : bevrijd van de sociale media, Facebook, Twitter, Whatsapp, Google, Youtube, hoewel de film ook te vinden is op een van die vermaledijde sociale media: Youtube.

Else lichtte toe hoe zij en Gerard geworsteld hadden met de animatie van de touwtjes, waarmee de spelers vastzitten aan de sociale media: er was gewerkt met touwtjes, die strak getrokken worden, met draadjes aan een met helium gevulde ballon en tenslotte was als oplossing gekozen om een draadje te filmen en dit over de beelden te “plakken” vanuit de bovenkant van het beeld naar de handen van de spelers. Een monnikenwerk.

Naar mijn oordeel een film met een statement, goed acteerwerk en kunstige animaties.

Daarna ging bij LVSL de film “Fietsmaatjes” in première ( ca 16 minuten, ook te vinden op Youtube).

Deze film is gemaakt ter ere van het eerste lustrum van Stichting Fietsmaatjes Teylingen (september 2017). Aan de film heeft een flink aantal LVSL-leden meegewerkt: negen LVSL-leden hebben gefilmd, de regie was in handen van Norbert Entken, Hans van Gerven en André van der Tuijn en de montage hebben Hans Stauttener en André gedaan.

fietsmaatjes

Een vlotte en goed gemonteerde film, die het verschijnsel Fietsmaatjes: mensen, die niet meer alleen kunnen fietsen, fietsen met een maatje op een elektrische duo-fiets, goed in beeld bracht.

De produktieleider was Norbert, die na de film een toelichting gaf over het vele werk dat deze film met zich bracht. Er moesten de nodige hindernissen genomen worden, zoals het goed weergeven van de interviews met de bestuursleden. Norbert eindigde met een aantal lessons learned: goede afspraken over de rolverdeling, bereid goed voor en met name voor hem als kenner van geluid: luister het geluid van je film na in de huiskamer, want op de PC klinkt het geluid misschien goed maar in een grotere ruimte soms niet meer.

Na de pauze begon de filmanalyse met als analyticus André van der Tuijn.

De eerste film (12 minuten) was van Wim Blansjaar en was getiteld: “De plek waar de Hethieten zich thuis voelden”. De opnames waren van 2012 in Cappadocië (dat ligt in het midden van Turkije, Hugo).

cappadocie 2 cappadocie 1

De beoordeling van André was “Een met veel zorg gemaakte reisdocumentaire, die erg boeiend is om naar te kijken”. Ook de voice-over was duidelijk en verzorgd.

Verbeterpunten: ga aan de gang met de stabilisatie en kijk kritisch wat er nog verder uit de film zou kunnen worden weggelaten. De eerste 10 minuten van de film gaan over de wonderlijke vormen van de bergen en de uitgehouwen bergwoningen en de Hethieten, die er woonden tussen 1700 en 1200 voor Christus; de laatste paar minuten verandert de film van reisdocumentaire in een vakantiefilm met activiteiten van de deelnemers aan de reis. Naar het oordeel van de analyticus kan dit laatste stuk beter weggelaten worden: het voelt aan als een stijlbreuk met de rest van de film.

Na deze aanpassing is de film zeker Ciinefleur-waardig, aldus André.

De tweede film (duur bijna 10 minuten) was van Wil Bakker , Nelleke Hovestreydt en Anneke ten Dam. De titel van de film : “Het vlakken van een Charter”.

De film is een reportage, waarin we zien hoe het vlakken van een Charter (charters zijn officiële koopaktes van grondtransacties uit de tijd dat er nog geen kadaster bestond) in zijn werk gaat. Een informatieve film, die boeit, omdat het voor vele kijkers onbekend terrein is. Met veel vakmanschap (vakvrouwschap in dit geval) wordt de Charter gereinigd en gevlakt en tenslotte prachtig opgeborgen. Het gehele proces wordt op de voet gevolgd.

charter

Conclusie van de analyticus: Een met veel zorg gemaakte reportage met zeer degelijk camerawerk en een goed lopende verzorgde montage. Het geluid is een zwak punt van deze reportage door met name de oversturing van de voice-over. “Het totale volume zou ik in ieder geval terugbrengen tot ten hoogste -6 db en de voice-over zou ik opnieuw opnemen of indien dat mogelijk is, de oversturing eruit halen door het volume te verlagen als dat in de montage opgekrikt is”.

De derde film, die geanalyseerd werd, heette: ”Serviceflat Schouwenhove”, een film ( duur: 6 minuten) van Pim van der Ende.

André: de film is een wervende reportage over alles wat Schouwenhove als serviceflat te bieden heeft. De film is mooi opgebouwd en de montage is goed verzorgd. Mooi te zien is hoe scènes worden gedecoupeerd en er zo steeds een heel klein verhaaltje in beeld wordt gebracht.

schouwenhove

De muziek is zeer passend bij dit soort wervende films.

De film wordt mooi afgesloten met de voice-overtekst, de credits en de gegevens van Schouwenhove.

Conclusie van André: een mooi verzorgde wervingsfilm of promo voor Serviceflat Schouwenhove, waar Schouwenhove veel plezier aan kan beleven.

Jan van Zoest
7 november 2018

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)