Verslag 2e cursusavond

Afgelopen maandagavond was er weer een cursusavond. Alweer de tweede in de reeks van het 2e halfjaar 2018 en wel met de cursussen “Licht” en “Geluid”.

Cursus ”Licht”: Deze cursus wordt gegeven door Tony Jacobs. (Grote benedenzaal)

Tony heeft op deze cursusavond behoorlijk “uitgepakt”. Met een groot aantal, soms halve, maar wel goed aangeklede poppen, maakte Tony de decors, waar later de deelnemers praktijkoefeningen moeten doen. (Zie bijgevoegde foto’s)

Het werd een geanimeerde avond waar iedereen zijn “stekkie” uitzocht en probeerde de beste belichting te vinden. Sommige vielen op de beeldschone blonde dame en andere weer op de dame met zwart haar. Maar ook de stoere man kreeg vaak een bezoek. Kortom, iedereen werd aan het oefenen gezet, waarbij Tony passende adviezen gaf over de juiste methode en/of wijze van belichting. Later thuis kunnen de deelnemers hun resultaten bekijken en wel, of niet tevreden zijn over hun werk.

Aan Tony heeft het niet gelegen want, als gezegd, hij heeft behoorlijk uitgepakt en na het inpakken, geholpen door veel LVSL leden, is Tony de terugreis weer naar huis (België) aangegaan. Tony bedankt!!!

Cursus “Geluid”: Deze cursus wordt gegeven door Johan v.d. Adel. (Zaal -1- boven)

Ook Johan heeft een grote hoeveelheid van apparatuur, kabeltjes, etc. meegebracht.
Voor alle mogelijke aansluitingen van de microfoon aan de camera heeft Johan een oplossing. En als deze oplossing niet voorhanden, heeft Johan zelf een oplossing bedacht en een snoertje in elkaar gesoldeerd. Dus alle aansluitingen zijn mogelijk.
Deze tweede cursusvond staat ook in het teken van “zelf doen”!

De vraag voor vanavond is: ”Hoe maak je een interview met goed verstaanbaar geluid?”, ook als er veel omgevingsgeluid is. Wel er zijn verschillende oplossingen:

1e. Met een losse handmicrofoon. Daarbij moet je wel “lepelen” met de microfoon. Ofwel steeds de microfoon richten op ofwel de interviewer, ofwel de geïnterviewde.
Dit vraagt enige vaardigheid, dus wordt die methode ter plekke uitgeprobeerd.

2e. Met twee zgn. dasspeldmicrofoons. Een wordt aangebracht bij de interviewer en de tweede bij de geïnterviewde. Beiden worden dan - middels een speciaal kabeltje - met een van de camera’s verbonden.

3e. Met een zgn. hengelmicrofoon. Dit vraagt veel vaardigheid van de bediener van de hengelmicrofoon. Allereerst een goede afstemming met de cameraman/vrouw, zodat de microfoon niet in beeld komt. Verder moet de microfoon steeds duidelijk worden gericht op diegene die op dat moment spreekt. Daarbij mag niet te veel met handen aan de hengel worden verschoven, want dat geeft ongewenste bijgeluiden.
In alle gevallen is het belangrijk dat iemand meeluistert met een hoofdtelefoon en ingrijpt als het geluid niet naar wens is. Ook deze twee laatste methoden werden uitgeprobeerd door een interview te houden tussen deelnemers aan deze cursus.

Al met al ook een zeer nuttige cursusavond en ook Johan: Bedankt!!!

Cursussen worden herhaald waarbij de deelnemers onderling wisselen van cursus.

Pim Perquin

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)