LVSL verslag 2 oktober 2018

Deze avond staat in het teken van film analyse. Wat een vereniging dat je bijna elke clubavond de zaal weer vol krijgt!
De mededelingen van onze voorzitter beginnen met de hartelijke felicitaties aan het 50 jarig bruidspaar Ans en Hans Flick. Ze worden in het zonnetje gezet: bloemen en drank, alles onder toezingen en applaus van alle aanwezigen.

  1. Volgende week is weer de de cursus avond voor Licht en Geluid: Tony Jacobs. Neem je camera en statief dus mee!
  2. Verzoekje: voor de club filmwedstrijd wordt verzocht de duur van de film zoveel mogelijk te beperken tot max. 10 minuten ( maar uitzonderingen zijn mogelijk).
  3. Het themafestival “7” staat in het teken van alles met een zeven. Op 27 oktober, van 7 tot half elf, zie de nieuwsbrief van de regio ZH-12.
  4. Op 7 oktober is een boek-overhandiging van de kunstenaarsvereniging Ars Aemula aan de Stadsdichter van Leiden, van half 4 tot 5 uur. Het rapportage team verslaat dit niet, maar wie heeft eventueel zin om dit te doen?
  5. Toon Verhoeven heeft een video gemaakt vanuit een drone, “Highlights Normandie en Bretagne”. Wisselende shots, hoog en laag, met prachtige beelden van de Franse kust, rotsen, zee en land. Met mooie muziek erbij een genot om naar te kijken. Er is gefilmd vanuit een drone, de DJI Mavic Air.
    Er is ruime belangstelling bij de leden voor een drone -instructie. Alweer een nieuwe activiteit voor de LVSL leden!
    De video staat ook op You Tube, zoek dan onder Highlights Normandië en Bretagne Verhoeven.

De eerste film voor de analyse is van Gerard Bijkerk, “Afscheid van het St. Elisabeth Gasthuishof”.
Een film over de historie sinds 1400 van dit Gasthuis en de recente sluiting. De vele bestemmingen worden besproken zoals ziekenzaal en na restauratie gasthuis en complex voor ouderenzorg en daarna palliatieve zorg.
De analyse van Leo van Aubel, die het liever zelf een “toevallige mening door een mede clublid” noemt, volgt hierna. De 13 minuten video is in SD kwaliteit. De bekende 5W’s worden gevolgd, met en rustige camera voering, sommige fragmenten kunnen wat korter, er zat veel ruis en pops in het geluid. De historie is ruim vertoond, maar het recente afscheid wat minder. Een informatieve film!

Cees Landwier bespreekt de video van Nelleke Hovestreydt, “Dorpsleven langs de Nijl”.
Interessante beelden van het gewone leven, nu eens geen piramides. Het einde bevatte een klein stukje over het traditionele stokdansen.
De beelden waren goed en scherp, met vlot en goed camera werk, met een duidelijke voice-over. Een snelle weergave en interessante video.
Meer documentaire-achtig, die eveneens aan de 5 W’s van het filmen voldoet. Onderhoudend en informatief, met complimenten van Cees.

De film “Processie in Spanje” van Wil van Voorst werd besproken door Leo.
Een video met mooie beelden van de Paasprocessie in Spanje, met close-ups, medium en totalen. Voice-over is passend en informatief; in de film is bewust een keer over de as gegaan om een ander camera standpunt in te nemen, maar dit stoort hier niet. Goed en indrukwekkend werk, het einde kan ook iets anders afgrond worden.
Ook hier zijn de bekende 5W’s van het filmen goed gevolgd.

Het bekende TV-spel Wie is de Mol was het onderwerp in de familiefilm van Hans van Gerven op de familiedag 2017 in Leiden.
Leo analyseerde dit: een lineair verhaal voor de familie en algemeen publiek. Er werd gepaste muziek uit de TV-serie gebruikt, met wat beelden van een mol. De 5W’s werden ook hier weer aangegeven aan het begin van de film. Beelden zijn afwisselend druk en rustig gefilmd. Het beeld was wat grof op dit grote scherm, maar werd veroorzaakt door een niet optimale instelling bij de laatste bewerking. Stof voor discussie in de komende cursus dus.
Een vrolijke film en plezierig om op terug te kijken.

Park Clingendael in den Haag was de bijdrage van Jaap Rostohar.
De Japanse tuin werd uitvoerig gefilmd in het mooie seizoen in mei-juni wanneer alles in volle bloei staat en toegankelijk is voor het publiek. Een sfeerimpressie met mooie opnames voor algemeen publiek. Camera werk was zeer verzorgd, stabiel en rustig. Het lettertype – rood met druipletters – kwam wat horrorachtig over voor een natuurfilm. Zonder extra informatie waren de beelden bepalend genoeg. Montage was op maat van de muziek.
Het oordeel van Leo was een mooie sfeerimpressie en technisch knap werk. Als je deze prachtige tuin wilt bezoeken, normaal is het gesloten vanwege de kwetsbaarheid, dan kan dat van 13 tot en met 28 oktober, maar dan staat alles in herfsttinten.

Het debuut van Leo en Cees is een verrijking voor de club als film recensenten!

Wil van Voorst

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)