Verslag workshopavond 24 september 2018

Op deze avond was weer de maandelijkse workshopavond (Steeds 4e maandagavond van de maand). Er waren veel enthousiaste LVSL leden, (ruim 50), die hun kennis van digitaal monteren wilden bijspijkeren. We hebben op deze avond vier groepen, namelijk:

 

 1. Magix: Workshopleider: Cees Landwier
  Deze Workshop is de best bezochte van de vier. (28 deelnemers) Cees maakt veel werk van de voorbereidingen en startte de avond. Daarna gaf Leo van Aubel een voordracht over: Hoe te handelen bij het oplossen van problemen? Een duidelijk en leerzaam betoog, ondersteund met een beeldpresentatie. 
  Na de pauze werd het stokje overgenomen door Nelleke Hovestreydt met het onderwerp: “Markers”. Nelleke had ook een uitstekende voordracht, eveneens ondersteund met beelden. Al met al een zeer leerzame avond!!! De volgende dag worden aan alle deelnemers de behandelde onderwerpen per mail toegezonden om alles thuis nog eens rustig na te kunnen kijken. 
 2. Final Cut Pro: Workshopleider: Toon Verhoeven
  Hier waren 13 leden aanwezig en is dus de op een na grootste groep. Toon heeft deze avond benut om alles nog eens te herhalen en zo de kennis te verfrissen en bij te schaven. Ook werden er vragen behandeld en vaak ook (samen) opgelost.
  Om deze workshop levendig en interessant te houden is het wel noodzakelijk dat de deelnemers ook zelf onderwerpen aandragen, en/of hun kennis delen met de overige deelnemers door een voordracht over een specifiek onderwerp te houden.
 3. Edius: Workshopleider Jaap Rostohar.
  Door ziekte en vakantie waren er slechts 5 deelnemers voor deze workshop.
  Op deze avond is voor het eerst gewerkt met het grote LCD-scherm in plaats van een beamer en filmscherm. Dit tot volle tevredenheid van de deelnemers.
  De teksten waren nu duidelijk leesbaar, ja zelfs beter als op zijn monitor, zei Jaap.
  De deelnemers behandelden onderwerpen van het programma die zij in de praktijk, tijdens de montage tegenkomen. Dit gebeurt vaak in onderlinge samenspraak.
 4. iMovie: Workshopleider: Kees Simmerman.
  Deze groep bestond uit 6 deelnemers. Kees neemt voor deze workshop zijn eigen Apple computer mee en gaat samen met de deelnemers een film monteren.
  Kees start met het vertonen van een eigen (vakantie)film en laat de deelnemers daar naar hartenlust “op schieten”. De gemaakte opmerkingen worden besproken en na de pauze worden de goede ideeën in de film gemonteerd. Een goede manier om zo te werken vind ik. Alle facetten van de montage komen zo automatisch aan de orde en juist ook door de onderlinge samenspraak is het voor iedereen uiterst leerzaam.

Al met al weer een leuke LVSL-avond waar iedereen weer veel heeft kunnen leren.

Pim Perquin

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)