Verslag clubavond van 3 september 2018

Nadat de zaal zich op de eerste avond, tevens clubavond, van het nieuwe filmjaar, heeft gevuld, de persoonlijke ervaringen in de afgelopen vakantieperiode zijn uitgewisseld, heet voorzitter André iedereen van harte welkom.
Vanavond wordt de door André aan elkaar geknoopte filmbeelden van de leden, geschoten in Diergaarde Blijdorp, vertoond. Daarnaast is een aantal vakantiefilms ingediend.
Maar eerst volgen de mededelingen:

 1. In de vakantie heeft de club een aantal overlijdensberichten ontvangen. :
  Jan Versluijs, de broer van oud-LVSL-lid Peter Versluys. Hij was bekend door het overzetten van super8 en normaal8 films naar digitaal.
  Frans Meijs, die bijna altijd aanwezig was op de LVSL-avonden.
  En Jan den Hertog, oud-lid van de LVSL. (handelde in computers).
 2. Privacy wetgeving.
  Er is nog een aantal leden dat het AVG-formulier nog niet heeft ondertekend. Zij worden vriendelijk doch dringend verzocht dit vanavond of zo snel mogelijk te doen.
 3. NOVA-leden:
  NH’63 organiseert een educatieve filmdag op zaterdag 29 september 2018. Op deze dag geeft Tony Jacobs 2 modules:
  - Filmen in functie van de montage
  - De taal van het beeld
  De locatie is Cultureel Centrum De Jansheeren in Heemskerk.
  Het maximaal aantal deelnemers aan de cursusdag is veertig. Inclusief de lunch bedraagt de deelname € 30,00 per persoon. Aanmelden voor 15 september a.s. U kunt het deelnameformulier invullen of mailen naar: secretaris@novafilmvideo.org. Zie verder de Nieuwsbrief van de NOVA.
  Afrekenen van de kosten gebeurt op dag zelf.
  Deze cursusdag wordt door NH'63 georganiseerd, maar NOVA-leden uit andere regio's zijn van harte welkom.
 4. Tijdens de jaarvergadering kwam de aanschaf van nieuwe camera’s, specifiek voor de videoregistratie in de Pieterskerk, aan de orde. Na onderzoek blijkt dat voor de gekozen camera’s niet de gewenst lenzen te leveren zijn. Voor het gekozen alternatief (vier 4K camera’s) is subsidie bij Fonds 1818 aangevraagd en (voorlopig toegezegd. Een aanvraag bij het Prins Bernhardfonds loopt nog.
 5. Reportageteam - oproep -
  Pim heeft in de vakantieperiode per mail een oproep gedaan om leden te rekruteren voor het deelnemen aan het Reportageteam. Tot op heden heeft het Reportageteam altijd kunnen vertrouwen op de inzet van voldoende leden; maar ook vaak dezelfde. Gezien de ontwikkelingen v.w.b., de aanschaf van de nieuwe (semi)professionele videocamera’s (zie voorgaand punt), verwacht het Reportageteam dat buiten de videoregistraties in de Pieterskerk steeds vaker op het team beroep wordt gedaan voor filmopnamen op sociaal- en/of cultureel gebied, uitgevoerd door amateurs; een van de redenen waarop wij de subsidieaanvraag voor de nieuwe camera’s hebben gebaseerd.
  Afgelopen filmjaar zijn we als LVSL benaderd om een paar documentaires en een promotiefilm te maken voor een Oratoriumvereniging te maken. In de zomerperiode is er een (DVD)-concertopname gemaakt van het Kozakkenensemble te Rijswijk.
  Om te voorkomen dat we telkens iedereen moeten gaan benaderen voor opnames en/of montages is het zinvol om meer structuur te gaan brengen in het reportageteam.
  Gedacht wordt aan een vaste groep deelnemers die aangesproken kan worden voor het maken van video-opnamen en/of het monteren van deze opnamen. U kunt de oproep van Pim Perquin rustig in uw mailbox nalezen. (Deze oproep geldt niet voor degenen die zich al hebben aangemeld.)
 6. Hans Flick heeft hard gewerkt aan het geluid in de zaal door twee extra geluidsboxen achter in de zaal aan te brengen. Hiervoor is onder andere veel ‘plafondwerk’ werk verricht. Onder een hartelijk applaus wordt Hans bedankt voor zijn extra inzet.
 7. LVSL Herfst- en winterprogramma:
  Volgende week 10 september is de eerste van twee bij elkaar horende cursusavonden: Geluid en Licht. Voor de pauze wordt aan Pim doorgegeven wie de eerste avond aan geluid of licht deelneemt; de twee groepen wisselen op 8 oktober van thema.
  De cursusavonden worden Tony Jacobs (licht) en door Johan van den Adel (geluid). Gegeven. De deelnemers worden gevraagd (bij geluid) het eigen materiaal mee te nemen.
  17 september houdt Arie de Ridder een demonstratie van een scanner waarmee oude (bijv. Super8) filmpjes kunnen worden gedigitaliseerd. Arie wordt de beheerder. Bij hem kun je terecht om het apparaat te lenen en om van hem de instructies in ontvangst te nemen. Verder liggen er die avond apparatuur en CD’s e.d. voor de liefhebber en worden er films uit het archief vertoond.
  24 september: Montageworkshops; aan de hand van het aantal deelnemers per montagepakket wordt de zaalindeling gemaakt.
  Op 1 oktober worden de aangeboden films voor het eerst door Leo van Aubel geanalyseerd; succes.
  8 oktober Cursusavond deel 2: Geluid of licht.
  9 oktober: Smartphonecursus voor Aspirant- en LVSL leden in zaal 1. De adspirantleden zijn geworden tijdens de (eerste) Verenigingendag georganiseerd in winkelcentrum de Kopermolen in de Merenwijk.
  Op 15 oktober is TV journaliste Daphne Lammers bij ons te gast. Zij presenteert onder andere het RTL-nieuws.
  20 oktober Cursus filmen voor gevorderden in Matilo buurtcentrum, gegeven door André en Toon Verhoeven.
  22 oktober (de vierde maandag van de maand) Montageworkshops
  29 oktober Clubwedstrijd “Maak een reportage van een evenement in Leiden (en omstreken)”. De uiterste aanleverdatum volgt nog.
 8. Voorkeuze Cinefleur is op 17 december. De leden worden gevraagd alvast na te denken aan welke film je wilt insturen of nog wilt maken.

Vertoning van de ‘Blijdorpfilm’ en ingezonden vakantiefilms.
Op zaterdag 21 april jl. hebben tijdens de jaarlijks ‘uitdag’ in Diergaarde Blijdorp filmopnames gemaakt. Pim had de nodige voorbereidingen getroffen; dat kan je wel aan hem overlaten. Elk lid krijgt een bepaald dier toegewezen; Welk dier was nog een verrassing. De toewijzing zat in een enveloppe. Uit een getrokken envelop kwam de aap, pinquïn of zeeleeuw of……uit de mouw. Zodoende kreeg André tal van door de leden gemonteerde filmpjes die hij weer aan elkaar heeft geknoopt. Het werd een verrassende, gezellige, spontane film die vanavond werd getoond. Ik heb mij laten vertellen dat, naast alle leuke dierenliedjes en bestaande geluidseffecten, ook André zelf (en misschien Corry –wie zal het zeggen-), zich hebben laten verleiden tot het maken van geluiden. Pim en André (en anderen) bedankt voor het vele werk dat jullie daarin hebben gestoken.

Daarna steken wij de grens over en gaan kijken naar de film van Henk Robbers die zijn Cruisereis naar New Caladonia heeft verfilmd. Tiny Kreuger en Wil Bakker zijn naar Mexico gegaan om ons de spectaculaire acrobatentoer en het maken van een Mexicaans kopje koffie te laten zien; daarbij is het hebben van geduld een schone zaak.
Wil van Voorst nam ons mee naar Giethoornse watertaferelen en naar een dorpje daar vlakbij dat in de ban was van een varende bloemencorso op onder andere platbodems.
Wim Blansjaar heeft zijn vakantie in Andalusië vastgelegd en Dick Brouwer zijn caravantrekvakantie door Spanje en Portugal; een reis van ruim 6.500 km.
Het waren gezellige, cultuurrijke en leerzame films door ons onder andere mee te nemen naar de historische achter gronden van het land.
Tot slot het filmpje van Wim Hofman waarin hij een truckje alias Hans Klok liet zien. Na het vertonen van het filmpje gaf hij uitleg hoe het kwam dat twee staafjes met hetzelfde gewicht niet gelijktijdig uit een koker kwam.

Al met al was het weer een gezellige, informatieve en boeiende avond.

Voor het verslag,
Hans van Gerven
lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)