Final Cut Pro krijgt ProRes RAW video en ondertitel-tools

Volgende week komt er weer een grote update uit voor Apple's Pro video programma Final Cut Pro, dat voor € 329,99 in de Mac App Store te vinden is, en Apple heeft vooraf al een tipje van de sluier opgelicht.

Deze versie krijgt niet alleen een ingebouwde tool voor het maken van ondertitels (closed captions in het Engels), maar zal ook ondersteuning toevoegen voor een nieuw video format dat de naam ProRes RAW heeft gekregen. Dit nieuwe format belooft de kwaliteit van lossless RAW video met de compressie van het ProRes format. 

Ondertitels

De nieuwe mogelijkheden voor ondertitels betekent dat je niet meer naar een ander programma hoeft om dat te regelen, dat kan nu allemaal binnen Final Cut Pro zelf. We hebben "closed captions" trouwens vertaald als ondertitels, maar in realiteit is dat een laag waar extra data in opgeslagen kan worden, waarvan de gebruiker kan kiezen of die deze wel of niet wil gebruiken.

Dat is ook mogelijk bij audio, waarbij de aanduiding "ondertitels" natuurlijk mank gaat. Er gaan twee formaten hiervoor komen: CEA-608 en iTT, die laatste is wat er op dit moment al bij films in iTunes gebruikt wordt.

ProRes RAW

Apple ziet het ProRes RAW format als een brug tussen het bestaande ProRes en RAW, dit zou vooral voor het werken op een laptop een uitkomst moeten zijn. Apple werkt hiervoor ook samen met partners Atomos en DJI.

Van die eerste zullen de Sumo 19 en Shogun recorders dei lente een firmware update moeten krijgen om het ProRes RAW formaat te kunnen ondersteunen. DJI zal een ProRes RAW-compatible Zenmuse X7 camera en Inspire 2 drone later deze lente gaan verkopen die beide ondersteuning voor ProRes RAW bieden.

Bron: MacFreak

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)