Back to the future?

Iedereen weet het nu, de derde maandag in de maand, dus wat bijzonders op de clubavond. En bijzonder werd het. Met een spreker als Henk Dijkstra is de avond verzekerd van een gelikte presentatie, vol humor, deskundigheid en aanstekelijk enthousiasme. En – zoals altijd bij de LVSL – voor een volle zaal.

Henk is 25 jaar redacteur geweest van het blad Video uit en Thuis en heeft zijn hobby na zijn pensionering voortgezet door bij te blijven op video gebied en daarover te publiceren. Maar eerst de mededeling van de Voorzitter: geef je zo snel mogelijk op als je mee wilt met de LVSL uitdag naar Rotterdam Blijdorp, de inschrijving sluit volgende week.

Terug naar Henk. Uit het groeiend aantal video mogelijkheden zoals camcorder, fotocamera, mobile, PTZ camera, dashcam en drone, ging het deel tot de pauze over drones en daarna over filmen met de smartphone. En zowaar, er is al een LVSL lid dat een drone heeft en ermee werkt. Wie volgt? Overigens heeft het bestuur besloten nog niet richting drones voor clubgebruik te gaan. Even aankijken dus.

De discussie ging over keuze van drone, je motivatie, wat wil je ermee? Ben je piloot of filmer of allebei? Inderdaad, het laatste is waar. De regelgeving is terug te vinden op www.rijksoverheid.nl/drones.
Henk demonstreerde zijn kleine drone DJI Spark met een vliegdemonstratie in de zaal. Met een prijs van 600 euro, nu al minder, en een vliegduur van maximaal 12 minuten op een accu kun je al hele leuke dingen doen.


Foto's Arie de Ridder

De best goede beelden van het publiek werden meteen op het scherm werden geprojecteerd. En de camera is ingebouwd in de drone. Maar drone weg, dan ook camera weg... De hoeveelheid Apps voor videocamera en dronebesturing was indrukwekkend, steeds gekoppeld aan je smartphone. Dat is dan een blik naar de toekomst.

Na de pauze volgde de nieuwe mogelijkheden van de toekomst: video's maken met je smartphone, in dit geval een Apple iPhone.
Nog trillerig in je hand, dus een handgreep met gimbal erop gezet, met 3 mini motoren in de handgreep verzeker je jezelf van stabiele films. Een accu voor de gimbal houd het 12 uur vol, dus filmen maar. Voorbeeld hiervan is de gedemonstreerde Zhiyun Smooth Q gimbal, nog geen 100 euro en je filmt stabiel. Een App voor deze Gimbal verhoogt het aantal mogelijkheden aanzienlijk. Een andere App voor Android en iOS is de Filmic Pro, slechts 16 euro, en je kunt o.a. de lichtsterkte van je camera verhogen en je maakt je smartphone meer geavanceerd met een groot aantal extra mogelijkheden. En als je dan nog opslagruimte op je mobile tekort komt, overweeg dan de iXpand externe USB stick van Apple. Met hun Apple iPhone aansluiting en tevens een USB connector, krijg je 128 GB opslag ruimte op je mobile erbij en dat voor 60 euro.

Na deze blik in de toekomst – of is de nieuwe videotoekomst al begonnen? – werd Henk met een warm applaus bedankt voor zijn leerzame en enthousiaste bijdrage aan deze avond. We zien hem graag nog eens terug.

Wil van Voorst

 


lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)