Verslag Filmanalyse door Toon Verhoeven op 5 februari 2018

Het nieuwe verenigingsjaar begint weer goed: zoals bijna altijd is de zaal weer helemaal gevuld met LVSL leden! Maar de mededelingen van onze voorzitter als eerste:

Volgende week is er cursus avond – “Hoe maak je een film” – ( en dat lijkt me tamelijk relevant voor een filmclub).
Op de website – het besloten deel – vindt u alle informatie over de komende jaarvergadering – nu alles digitaal. Let op: de inloggegevens voor de website zijn zeer recent gewijzigd!
Op 23 april volgt de Montage avond van de film van Mario en Ria, zie de website. Wel een week tevoren inleveren s.v.p. Na de pauze worden de films bekeken.
Op 30 april volgt je eigen filmonderwerp gemonteerd op de muziek van Pisco sour.

De eerste film is van Jaap Rostohar, net lid maar al een ervaren filmer. Een film “Marina Volendam” lijkt eerst heel vredig met spelende kinderen, maar ontaardt in een brand waarbij een speedboot in vlammen op gaat en uiteindelijk zinkt.
Brandweer, ambulance, politie, een reddingsheli, blussen, hevige rook, alles is vastgelegd. De bijpassende muziek is spannend.
De waardering door Toon: het is een spannende film, waarin enkele soms overbodige shots zitten, vlottere montage is mogelijk bij de wat statische en rustige beelden van de hulpdiensten. Een goed geheel, spannend, met een goede verhaallijn en toelichting door Jaap.

Een korte film van Nelleke Hovestreydt over “Music and Dance at the Nile Valley Hotel” in Luxor, is net geschoten, in december 2017. De film is een reportage over een traditionele Egyptische dans show met levende muziek, opgevoerd voor een groep toeristen. Een korte samenvatting van 3 minuten uit twee uur filmmateriaal leverde een leuke film op over stokdansen en buikdansen.
Het opname standpunt was statisch omdat het publiek niet gefilmd wenste te worden. Maar de buikdanseres met haar wervelende show compenseerde de afwezigheid van het publiek meer dan voldoende! De muziek loopt soms door bij de beelden.

Een in eerste instantie anoniem ingediende film over een rondreis door Roemenië kon gelukkig herleid worden naar de maker dank zij de opvallende voice-over stem van Wim Blansjaar. En dit was pas het eerste deel, 14 minuten lang. Een leuke intro met mooie foto's van het land was de warming-up naar de echte video beelden.
Een goede afwisseling van close ups, mediums en totalen gaf een indruk van Roemenië, met een goede en informatieve voice-over. Suggesties van Toon waren er over de lengte van minder relevante scenes en het gebruik van een tweede wat overbodige voice-over.
De toelichting van de maker verhoogt aanzienlijk de waarde van de film.

De film van André van der Tuijn ging over een kort bezoek aan Hong Kong. Het is een reisverslag over deze metropool. Goed camerawerk, met een informatieve voice-over. Het geheel wordt (nog) beter bij het ondersteken van beeld en geluid bij wisselingen in muziekstijl.

De afsluiter was de korte film van Hans Stauttener over de toekomstige kleur van de Rembrandtbrug, een korte video gemaakt voor Sleutelstad TV. Wordt het weer wit of lichtgeel zoals de wethouder wenst? Een actiegroep met handtekeningen en manifestatie maakte haar voorkeur voor een witte verfkleur van de brug aan de wethouder en het publiek duidelijk (waar Leiden al niet groot in is!).
De film had een goede kadrering en goed geluid.

Zoals altijd was de toon van Toon mild en waardevol met goede suggesties voor een (nog) betere film. Een groepje van vier LVSL leden in training voor filmanalyse hebben eveneens bijgedragen aan de analyse van vanavond.
De mogelijkheid om de filmer zelf een toelichting te laten geven op zijn/haar video blijkt een waardevolle toevoeging om hun film nog meer waarde te geven. Zo werd een druk bezochte LVSL avond werd weer in stijl afgesloten.

Wil van Voorst

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)