verslag NOVA jury

Deze avond is die helemaal gewijd aan zes LVSL films die beoordeeld zullen worden door drie NOVA jury leden. De verkozen films gaan door naar de volgende selectie ronde. André geeft een korte uitleg over de puntenwaardering. Er is een minimum van 60 punten per jurylid, op basis van 3 maal 70 punten zijn er per film 210 punten te scoren en dat is grens om geselecteerd te worden voor de volgende selectieronde voor deelname aan NOVA ZH12. En daarna de landelijk selectie en wie weet gaan onze films nog eens naar Europees wedstrijd niveau. Aan de kwaliteit van de beoordeelde films van deze avond zou het zeker niet liggen.

Een aantal films zijn als eens eerder vertoond, andere zijn weer nieuw. Een korte samenvatting van elke film, maar uiteraard geen waardering, dat laten we voor deze avond dan maar aan de uiterst deskundige jury over.

De film Doppio Appuntamento van Joop Mosterd, met in de hoofdrollen Mario (die moet deze titel wel bedacht hebben) en Ria Mazzacani is een bijdrage een de LVSL jubileum film. Het gaat over een heerlijke Italiaanse maaltijd waarbij gastvrouw Ria ontdekt dat ze de afspraak om naar de Hooglandse kerk te gaan totaal vergeten zijn. Een hilarische race in een Fiat 500 door Leiden volgt, met eind goed al goed.

Ook van Mario, maar nu als filmer, is Onthulling Kunstwerk. Een rapportage over onthulling van een houten beeld in de wijk Bockhorst. Een kunstwerk uit hout van eerder omgehakte bomen ter compensatie van de verdwenen bomen in deze wijk om ruimte te maken voor de zoveelste brug of weg. De voice-over was van Ria.

Voor de korte 3D film van Gerard de Boer (who else?) kregen we allemaal het bekende 3D brilletje op. De titel Lunch was precies wat er vertoond werd: een Steenrode heidelibel (Sympetrum vulgatum, zijn mooie naam). Gefilmd in een speciale macro stand in de tuin van Gerard was een schranspartij te zien van dit beestje dat zich voedde met allemaal insecten. Fascinerend in close-up en het 3D effect was een extra. De voice-over begeleidde deze vreetpartij.


Foto's: Coby Haring

Een bekende was de film 24 uur Leiden van Joop Mosterd.
Een tijdsbeeld uit 2016 van een dag in Leiden, met een klok die bijna per uur weergaf wat er gebeurde. Van de vroege werkers in de nachtelijk uren, werk, winkels, Gemeente, recreatie, en in de avond de horeca, alle aspecten werden belicht. De dag ging over in de avond en besloot deze film met mooie nachtopnames.

De film Schaduwspel is gemaakt door Else van Laere.
Een korte maar heel boeiende ontmoeting van een man en vrouw.
Hun schaduwen op de muur en grond waren niet in lijn met het normale gedrag van schaduwen als afspiegeling van je beweging: de schaduwen voerden hier hun eigen onafhankelijk bestaan.
Met de grijstinten en bijna zwart-wit kleurstelling en de aanscherping van alle beelden, waardoor bijna alleen de contouren overbleven, was het een fascinerend maar onwerkelijk geheel.

Als afsluiting was de vertoning van de film Goeie Mie, van Henny Hartevelt als regisseur. Een ingekorte en wat gewijzigde versie van de oorspronkelijke film die een stuk langer was.
Al weet je de afloop, het blijft een spannend gebeuren. De hoofdrolspeelster van Goeie Mie was eveneens in de zaal aanwezig.

Het moet gezegd worden dat de vertoonde films de naam van de maker vermeldde, maar de lof en waardering komt hier eveneens toe aan de vele medewerkers, hetzij als cameraman / vrouw en de overige LVSL leden die hun bijdrage hebben geleverd. Ere wie ere toekomt toch?
Met name de films van Else en Joop over Leiden vielen op door de bijdrage van een groot aantal LVSL leden.

Terwijl de jury leden zich bogen over hun ongetwijfeld moeilijke taak, gaf André een toelichting op het a.s. Cinefleur festival as zaterdag. De helpers zijn om 11.00 uur al aanwezig in Ins Blau aan de Haagweg on alles voor te bereiden.
O ja, de uitrijkaart voor het parkeerterrein aan de Haagweg kunt u voor slechts 4,50 kopen aan de receptie bij theater Ins Blau. Dat wordt dus echt goedkoop parkeren in Leiden a.s. zaterdag.
De zaal gaat om 13.00 open, aanvang festival is om 13.30 uur. U komt toch ook?

Na lang wachten kwam de jury met haar waardering. Met de openingszin dat er zes juweeltjes van films waren vertoond, is aan alle filmers eer aangedaan. Een gedetailleerd jury rapport volgt later, de hoofdpunten per film worden hier vermeld.

Doppio Appuntamento was inspirerend met een hilarische inslag.
Onthulling Kunstwerk is een boeiende registratie van de onthulling van een kunstwerk, maar miste wat de emoties en reacties van het publiek.
De Lunch in 3D: echte natuuropnames, verrassend, onderscheidend, de 3D beleving werd verschillend ervaren.
24 uur Leiden vertoonde heel veel beelden, met mooie nachtopnames, de rode draad was de klok en bijbehorende activiteiten. Het geheel was een beetje teveel van het goede. Nu was het zeer breed, was een thema niet beter geweest? Wat was typisch Leiden?
Schaduwspel was verrassend, een zeer origineel onderwerp. Cartoonachtig met goede muziek en visueel heel knap gemaakt.
Goeie Mie was opvallend door het grimeerwerk, veel zorg voor de emotionele aspecten in de zorg, in redelijke mate spannend, soms bewust of onbewust iets onscherpe beelden. Het acteerwerk was soms aangezet, de hoofdrol werd zeer goed geacteerd.

Dit resulteerde in de volgende puntenwaardering van de jury:
Op de eerste plaats Schaduw met 240 punten,
Nummer 2: Goeie Mie met 237 punten
Nummer 3: Doppio met 226 punten
Nummer 4: 24 uur Leiden met 210 punten
Nummer 5: Onthulling Kunstwerk scoorde 193 punten
Nummer 6: Lunch scoorde 192 punten.

Schaduw, Goeie Mie en Doppio gaan meteen door naar het Regio Festival.
De jury geeft een advies aan de selectie commissie om “24 uur in Leiden” eveneens door te laten gaan.

Met deze uitslag konden de aanwezigen in de zaal zich helemaal vinden en er was nu geen sprake van dat de zaal en jury teveel van mening verschilden.
En prachtige filmavond – die zeer druk bezocht was – werd zo in stijl afgesloten.

Wil van Voorst

 

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)