Videobewerking: Avid lanceert gratis versie Media Composer

Als je serieus aan de slag gaat met videobewerking, zijn er al snel twee keuzes: Final Cut Pro van Apple of Premiere Pro van Adobe. Er is echter nog een serieuze optie: Avid Media Composer. Dit wordt vaak bij grote omroepen en studio’s gebruikt. Je ziet Avid niet zo vaak buiten grote organisaties omdat het dure software is. Nu komt daar verandering in, want de ontwikkelaar heeft een gratis versie van zijn videobewerker uitgebracht. Media Composer First.

Gratis met enkele beperkingen
Deze gratis versie van Media Composer werkt precies hetzelfde als zijn grotere broer en heeft bijna dezelfde functies. Er zijn echter wel wat beperkingen. Zo kan geen 4K-video geëxporteerd worden en is het aantal sporen beperkt tot vier. Het aantal ‘bins’ voor materiaal is beperkt tot vijf. Het importeren van 4K-materiaal is overigens geen probleem en alle functies voor kleurcorrectie, audio en andere effecten zijn beschikbaar. Avid Media Composer First Klik/tap voor groter.

De software van Avid is erg krachtig, maar heeft een steile leercurve. Hoewel de timeline niet heel veel anders werkt dan die van Final Cut of Premiere, zijn veel zaken diep in menu’s begraven of achter sneltoetsen verborgen. Voor een simpele YouTube-video of korte reportage is het overkill. Waarom zou je er dan toch mee aan de slag gaan? Omdat Avid Media Composer de standaard bij veel grote omroepen (zoals de NOS) en filmstudio’s is. Als je met gratis versie kunt omgaan, is de betaalde versie een eitje. Het mag niet op de CV van een video-editor ontbreken.

Avid maakt naast Media Composer ook Pro Tools, dit wordt vaak gebruikt voor de productie van muziek, commercials en jingles. Ook Pro Tools heeft een gratis versie en die heet zoals je al vermoedde Pro Tools First.

Bron: www.onemorething.nl, Ramon 3 augustus 2017

https://www.onemorething.nl/2017/08/avid-gratis-versie-media-composer/

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)