Apple iCloud... of toch niet?

Sinds enige tijd gebruiken we de clouddienst van Apple voor het versturen van filmbestanden (clips & films) naar de leden. De bedoeling was dat we hiermee de beperkingen van WeTransfer konden oplossen. WeTransfer is een uitstekende tool om (kleine) bestanden te versturen. De beperkingen zijn dat er met de gratis versie maximaal 2Gb verstuurt kan worden naar maximaal 5 emailadressen. Naast de gratis versie is er een betaalde versie (€ 12 per maand) waarmee 20GB naar max. 100 emailadressen gestuurd kan worden. Beide opties zijn voor de LVSL soms onvoldoende.

iCloud van Apple is nu enkele maanden in gebruik en sluit naadloos aan bij het Mac-gebruik wat we binnen de techniek van de LVSL gebruiken. In de praktijk komen we bij het gebruik wat zaken tegen die aanvullende afspraken behoeven.

Zo is iCloud niet bedoeld om films te uploaden die vervolgens door de leden weer gedownload worden om ze nogmaals te kunnen bekijken. Hiervoor is een mogelijkheid om de film (via de redactie) op de LVSL-website te laten zetten, zodat iedereen de film dan kan streamen en bekijken. Ook is het mogelijk om zo’n film gewoon op Youtube te plaatsen.

De iCloud is er alleen voor om bijvoorbeeld t.b.v. cursussen e.d. de clips eenvoudig naar de leden te sturen zonder dat we voor elk lid een USB-stick moeten aanmaken. Mogelijk kunnen (later) de films voor bijvoorbeeld de analyse avonden op deze manier worden aangeleverd. Ook het delen van bestanden binnen een beperkte (film)groep van leden zou een mogelijkheid moeten worden, maar dat vraagt nog wat aanpassingen in de deelbescherming van bestanden.

In de afgelopen tijd zijn er toch wat onvolkomenheden opgedoken bij het gebruik van de iCloudfunctie van Apple. Zo kost het uploaden van films véél meer tijd dan gedacht was, ondanks dat we het snelst mogelijke account hebben bij de internet provider. Ook komt het regelmatig voor dat het uploaden niet correct verloopt (mogelijk doordat we vrij grote bestanden uploaden). De film 24 uur Leiden die we recent in de cloud wilde zetten liep ook na uren uiteindelijk vast. Als oplossing hebben we nu een variant gebruikt (Google Drive) om deze problemen op te lossen. De film is, zoals eerder in de verzonden mail is gemeld, te downloaden op:

https://drive.google.com/drive/folders/0BzeO6Yjt-RZPZUNNY0t5RWdQN3M?usp=sharing

Voor de start van het nieuwe seizoen (september a.s.) hopen het probleem binnen de iClouddienst van Apple te hebben opgelost dan wel een alternatieve clouddienst in gebruik te hebben genomen.

Hans Flick

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)