Verslag LVSL-avond 22 mei 2017

Alweer de laatste clubavond in het seizoen 2016/2017 en een zeer geanimeerde avond met een bevlogen filmer en een enthousiast verteller: Flip Sleurink, lid en stimulator van de Filmgroep Capelle.

Flip introduceert het 9-shots-storyboard: teken en beschrijf een verhaaltje in 9 shots. Als voorbeeld noemt hij het schrijven van een brief: een persoon schrijft een brief, plakt deze dicht en stopt die in de brievenbus. Einde verhaal. Flip legt uit dat zo’n 9-shots-storyboard de filmer dwingt om na te denken over elke scène; vooral beginnende filmers hebben voordeel van deze aanpak.

Hij deelt blaadjes met 9 velden rond en geeft de aanwezigen de tijd om een 9-shots-verhaal te schrijven over een ei. Iedereen gaat alleen of in een groepje aan de slag en Flip laat daarna de mensen vertellen wat zij verzonnen hebben. Er blijkt veel fantasie te zitten in LVSL-leden.

Daarna vertoont hij enkele korte films, die hijzelf volgens het 9-shots-principe heeft gemaakt. Eén van deze films gaat over een fotomodel; Flip legt uit dat deze 9-shots-film gemaakt is uit beelden van een langere film.


Foto's: Jan van Zoest

Na de pauze laat Flip zien hoe je een intro maakt voor een film. Het voordeel van een intro vindt hij dat je meteen de aandacht van de mensen hebt en het is tevens een visitekaartje van jezelf en je kunt en passant een geluidscheck doen.

Hij laat vervolgens een aantal van zijn eigen intro’s zien en zoals hij het doet denk je: een kind kan de was doen. Voor intro’s verwijst hij naar de gratis op internet beschikbare: background videos.

Tot slot laat hij een door hem gemaakte jubileumfilm zien uit 2012 toen filmclub IJsselstreek, waarvan hij lid van was, 35 jaar bestond. Hij heeft van elk jaar, te beginnen bij 1977 tot en met 2012 één of meer nieuwsfeiten genomen en in deze film gezet. Het heeft hem veel werk gekost zegt Flip, maar het is, vond ik, een interessante en indrukwekkende opsomming van nieuws over een periode van 35 jaar. Sommige van de beelden – bijvoorbeeld van 9/11- staan in ieders geheugen gegrift.

André bedankt Flip Sleurink hartelijk voor zijn presentatie.

Vervolgens roept hij Ria Mazzacani naar voren; hij bedankt haar voor haar werk achter de bar. Namens LVSL biedt hij haar enkele flessen – hoe kan het anders: Italiaanse – wijn aan.

Jan van Zoest

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)