Het maken van routes voor videofilms m.b.v. Route Generator

Besturingsprogramma: Microsoft Windows 10; ik weet niet of de vermelde programma’s ook goed en veilig op een Apple laptop werken (zie waarschuwing vermeld bij Handbrake).

Benodigde programma’s: Route Generator, Handbrake, een knipprogramma en een fotobewerkings-programma. Zelf kan ik al deze programma’s starten m.b.v. een knop op mijn desktop.

Routegenerator: een gratis programma om routes op een kaart te tekenen en er een filmpje van te genereren. Dit filmpje is een avi bestand. Voor meer details en gratis download ga naar: http://www.routegenerator.net/index_nl.html.

Handbrake: mijn videobewerkingsprogramma, Pinnacale 18 Ultimate kan avi bestanden, zoals gegenereerd door Routegenerator niet lezen. Ik weet niet of dat met andere videobewerkings-programma’s wel lukt. M.b.v. het gratis programma Handbrake kan een avi bestand worden omgezet in een mp4 bestand, dat wel door een programma als Pinnacle kan worden geïmporteerd. Voor meer details en gratis download ga naar: https://www.gratissoftwaresite.nl/downloads/handbrake-dvd-en-video-conversie Apple gebruikers pas op: lees de waarschuwing op bovenvermelde website!

Knipprogramma (snipping tool): hiermee maak je een uitsnede van een kaart op een website (b.v. “Google Maps” of “Street Maps”). Voor meer details en om het knipprogramma te openen ga naar: https://support.microsoft.com/nl-nl/help/13776/windows-use-snipping-tool-to-capture-screenshots

Fotobewerkingsprogramma: zelf gebruik ik "Photo’s"; doel is enkel om de kaarten op 16:9 formaat te krijgen (kan ook op andere wijze).

Werkwijze: dit is mijn manier; wellicht zijn er andere, betere methodes.

 1. Ga naar “Google Maps”, “Street Maps” of vergelijkbare websites, maak een uitsnede met het knipprogramma en sla die op als “kaart zonder route” (JPG of PNG bestand).
 2. Ga naar en selecteer bestand “kaart zonder route”; open dit bestand m.b.v. een rechtermuisklik in “Photo’s”; m.b.v. “Edit”, “Crop”, “Aspect ratio” en “Wide screen” zorg je voor de juiste breedte/hoogte verhouding 16:9. Klik op “Done” en “Save a Copy”.
 3. Start Route Generator (b.v. door op betreffende knop op desktop te klikken),
  • ga naar File en importeer “kaart zonder route”,
  • ga naar Edit, Preferences, vul in “Name output AVI file”, vink af “Delete BMP’s”, klik op “OK”,
  • kies lijndikte, type lijn (ononderbroken, streepjes of puntjes), lijnkleur, tijdsduur route en “Smooth route”,
  • klik op knop met Baco om, indien gewenst type voertuig toe te voegen,
  • klik op 5de knop rechts boven (met + teken) en bepaal de route door een aantal punten op de kaart te markeren; gebruik de gele undo knop om eventueel vorige punten op de kaart te verwijderen,
  • klik op de groene driehoek om de route te laten zien. Indien OK klik op knop met witte driehoek en groene vinkje om kaart met route op te slaan. Kies voor Nieuwe Folder wanneer daarom wordt gevraagd; de route wordt nu als avi bestand in de Nieuwe Folder opgeslagen.
 4. Open Handbrake (b.v. door op knop op desktop te klikken),
  • open knop “Single video” en importeer avi bestand van kaart met route,
  • bij “Destination” bepaal naam en plaats waar de mp4 versie van de kaart met route wordt opgeslagen,
  • klik op groene bol met zwarte driehoek (Start Encode), de groene bol wordt nu een rood zeskant en daarna weer een groene bol.
 5. Open de mp4 versie van de kaart met route en controleer de juiste werking.
 6. Importeer de mp4 versie van kaart met route en eventueel map00000 (begin route) en map00175 (of ander nummer, einde route) in je videobewerkingsprogramma.
 7. Plaats de route met kaart op de tijdlijn samen met begin en einde van de route
 8. Geef begin en einde van de route de gewenste tijdsduur, b.v. 2 seconden.
 9. Voeg plaats van vertrek en aankomst en eventueel andere details op titelspoor.

Resultaat: de route, die ik op maandagavond steeds rij van thuis naar de Vogelvlucht.

Leo van Aubel

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)