Waar kun je bruikbare muziek vinden vrij van auteursrecht?

Beste LVSL-ers! Onderstaande ervaring heb ik opgeschreven om met jullie te delen, in de hoop dat je er wat aan hebt. Ik heb een hele tijd besteed aan het vinden van bruikbare en auteursrecht vrije muziek voor filmpjes die ik wil publiceren op You Tube en ook voor mijn eigen werk. Ik heb even mijn neus gestoten toen ik blijkbaar een muziekfragment (nota bene van een CD van de LVSL!) met auteursrecht (copyright) erop op YouTube zette, waarna een ik een automatische waarschuwing kreeg over auteursrechten en waardoor ik wat anders moest zoeken.

Hieronder mijn bevindingen, ik hoop dat je er wat aan hebt. Ik pretendeer niet dat dit de hele waarheid of volledig is, maar zie het meer als een eerste verkenning op gebied van muziek die vrij is van auteursrechten. Eerst volgt hier een link naar een gedegen inhoudelijk artikel : http://www.woutersiteur.nl/muziekrechten/ Hierin worden alle aspecten en ook de kosten behandeld van auteursrechten in Nederland, de BUMA/ STEMRA. Met dank aan mijn dochter die daar zeer veel meer van af weet dan de meesten van ons. Dat klassieke muziek rechten vrij is, komt omdat de meeste klassieke muziek ouder is dan 70 jaar. Nu de bronnen voor muziek vrij van auteursrechten:

  1. De beste database is van Sonoton, de grootste Duitse muziek collectie. Maar wel grotendeels commercieel, met auteursrecht. Als je van een bedrijf bent, mag je tracks/ trailers van max. totaal 20 MB downloaden, gratis en ik begrijp voor eigen gebruik. Hun muziek zoekmachine is enorm goed, op basis van type muziek, periode etc. Ik ken hun prijzen niet voor commercieel gebruik van muziek of trailers. Zie op www.sonton.com

  2. Hibou is een Franse website. De zoekmachine is heel goed, biedt veel trailers en korte fragmenten. Gratis zijn ook tracks en jingles te downloaden. Ik was er erg over te spreken.

  3. Het serieuzere video kanaal www.vimeo.com/musicstore vind ik minder geslaagd: er is wel wat muziek gratis te downloaden; veel is gebaseerd op muziek van Creative Commons. De muziek zoekmachine is redelijk, op basis van type muziek, free of betaald. Er is mi. geen optie om de muziek eerst te beluisteren, je download meteen. Zie onder Music Store. Betaalde tracks zijn er genoeg, veel voor 1,99 dollar voor prive en 49,99 dollar per track voor commercieel gebruik. Ik heb me overigens wel geregistreerd op Vimeo.

  4. You Tube: afgezien van het feit dat je ongelooflijk veel muziek kan zoeken op You Tube met de video zoekindex en dan de geluidstrack kan downloaden met het programma "You Tube to mp3 Converter", is er ook een ander methode om gratis rechtenvrije muziek (ongeveer 150.00 tracks) te vinden op You Tube. Ik neem overigens aan dat je dan wel een You Tube account moet hebben. Er zijn twee methodes: 1. Muziek zoeken en direct downloaden naar je PC: You Tube, dan via je Videobeheer/ Tools voor het maken van Video/ Audiobibliotheek. Zoek daar met de zoekmachine (type/ duur) en dan de gewenste "Track downloaden", en beluisteren met Openen of direct Opslaan. 2. Muziek direct onder je video op You Tube plaatsen. Je zet eerst je video nog zonder muziek op You Tube en zoekt dan uit hun muziek bibliotheek een bijpassende track. Dit werkt zo: a. upload je video. b. Videobeheer/ Tools voor het maken van video/ Video bewerkingsprogramma. Rechts boven staat het symbool van audio. Kies dan Genre, etc, dan Audiotrack doorzoeken. Dat heeft een goede zoekoptie, (genre, type) en kies bv de tijdsduur van je video. c. Sleep je gekozen audio track naar de werkruimte onder je video. Afspelen maar; test je video met de audio track. Als de muziek te lang is, past de lengte van de soundtrack zich aan bij de video lengte. Werkt supersnel, maar ik verkies de eerste optie met zelf apart downloaden. Je kunt uiteraard je muziekkeuze wijzigen. Je accepteert wel de mogelijkheid van een advertentie!

    Andere muziek vrij van auteursrecht is te vinden op:
  5. Danosongs. Er zijn vanaf hier ook links naar copyright vrije muziek van hem op You Tube.

  6. Zie ook www.ccMixer.org. Dit is een site voor "Common Creative", creatieve musici die publiceren. Er dient wel met naamsvermelding gewerkt te worden, en geen commercieel gebruik. Dit heeft een zoekfunctie, wel wat zwak, maar alles is wel vrij van auteursrecht.

  7. Op www.smartsound.com staat wel wat royalty free muziek, ook tbv Avid/ Studio15 ($29), en Adobe Premiere. Je koopt of single tracks, cuts, of Full library. Prijzen zijn echter 29-49-99 dollar voor een aantal CD/DVD. Er zijn gradaties in royalty free music. Korte tracks zijn gratis als MP3 te downloaden, lengtes van 15-30-60-full seconden. Maar die hebben soms een storende stem ertussen. Wel goede omschrijvingen. Mi duidelijk minder bruikbaar dan de rest.

Ik hoop dat er wat aan hebt als je echt muziek nodig hebt die vrij is van auteursrecht. Er zullen ongetwijfeld veel meer bronnen zijn, maar deze kwam ik tegen en vond ze nuttig. Als je aanvullingen hebt en je eigen ervaringen wilt delen, laat me dat dan weten svp.

Met LVSL groeten van Wil van Voorst

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)