Green screen!!!

Op de Doe-avond van 8 mei a.s. geeft Gerard de Boer een cursus “Green screen”. Al eerder heeft Gerard nadere informatie gegeven over deze Doe-avond. (Zie toelichting)

Verder vraagt Gerard aan iedereen die thuis beschikt over een groen scherm of hij dat dan op deze avond mag gebruiken. Zo ja, wil je dat dan a. s. maandagvond - 1 mei – meenemen naar de clubavond? Na afloop van de avond op 8 mei kun je het scherm weer terug meenemen, of - als je nooit meer gebruikt - schenken aan de LVSL. Ook heeft Gerard die avond veel lampen nodig om een en ander goed uit te kunnen lichten. Dus ook die zijn welkom op die avond. (Wil je even aan mij – Pim – melden op de komende clubavond of je kunt helpen)

Alvast bedankt voor de moeite. 

Toelichting Doe-avond groen scherm

Voor filmmakers is een groen scherm een belangrijk attribuut. Je kunt er leuke effecten mee maken en zelfs hele films. Op de doe-avond heb je gelegenheid om dat een keer te doen. Maar het vraagt wel wat voorbereiding van jou kant. Bekijk eerst even wat je er zoal mee kan doen, bijvoorbeeld in het YouTube filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=qoWEhdcRgi8&t=185s

Kijk dan eens verder op YouTube met de zoektermen: green screen en chroma key. Je kunt dus het groen van het groene scherm doorzichtig maken in je montage programma en daar kun je iedere achtergrond (of voorgrond) voor in de plaats zetten.

Nu wil je dat natuurlijk zelf ook doen: zoek bij één van je zelfgemaakt films een scène waarin je wilt optreden. Bijvoorbeeld: je wilt een toelichting geven bij je bezoek aan de burcht in Leiden. Maar jij hield de camera vast en je kwam dus niet in beeld. In plaats van een saaie voice over, ga je nu vooraan in beeld staan, dus voor het groene scherm. Kijk even of de afmetingen kloppen en je maakt op de doe-avond de opname waarbij je de tekst uitspreekt. (Iemand anders bedient wel even jouw camera.) In je montage programma zet je jezelf op de juiste plek en je hebt een leuke "voice-in" in plaats van de voice-over.

Of maak het spannend en spring van de rand van de burcht naar beneden. Daarvoor hoef je alleen maar de rand van de burcht te filmen. Springen doe je voor het groene scherm. Zorg wel dat de beelduitsnede klopt. Neem daarvoor een afdruk van dat plaatje van de rand van de burcht mee. Samen met je teamgenoten spring je op de doe-avond voor het groen scherm van een stoel en geef je een angstaanjagende schreeuw. Thuis leuk monteren. Als je het helemaal goed wilt doen, maak je ook een opname bij de burcht terwijl je overeind komt in het gras beneden bij de muur.

Dus het wordt een leuke en leerzame avond, maar alleen als je bereid bent om wat huiswerk te maken. Als het wilt kun je de uitvoerbaarheid van je ideeën voor het groene scherm van te voren bespreken, bijvoorbeeld om er voor te zorgen dat je de juiste attributen meeneemt.

 

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)