The Miniaturist

Afgelopen week las ik in de krant, dat er filmopnamen werden gemaakt voor de Britse BBC op het Rapenburg en de Langebrug. Er werd een deel opgenomen uit de Gouden Eeuw en daar wilde ik zeker bij zijn. Oorspronkelijk zou dat gebeuren op de mooiste gracht van Amsterdam, maar door de drukte van de toeristen werd dat veranderd naar een rustige de Leidse gracht.

Tegen de avond naar het Rapenburg gefietst. Het stuk tussen academie gebouw en het museum bij de volgende brug was helemaal afgesloten. Alle paaltjes, verkeerborden, fietsen en auto’s. waren verwijderd. Alle verkeer was verboden gebied. Het Rapenburg met z’n prachtige statige woonhuizen lag er prachtig 17de eeuws bij. Even een verkeersregelaar aangesproken die op de brug stond te verkleumen. Hij moest er de hele nacht blijven en opletten dat alles in precies dezelfde staat bleef voor de volgende draaidag. Gelukkig werd hij regelmatig afgewisseld, want er stond een bittere koude wind.


Foto's: Henk Robbers

Daarna even langs bij het Pieterskerkplein. Daar stond een colonne van vrachtwagens en aanhangers (met Engelse nummerborden), vol met kabels, techniek, elektra en aggregaten. Een aparte cabine voor kleding, schmink en figuranten. Indrukwekkend! In een tent werden nog de laatste rekwisieten gemaakt voor de volgende dag.

De volgende middag gelijk naar de filmlocatie terug. Het Rapenburg was nu helemaal afgesloten en alleen tijdens een korte onderbreking mochten mensen en bewoners even snel oversteken. Als er gedraaid werd moesten de kijkers een flink stuk de zijstraat in. Met een beetje handigheid schuifelde ik stukje bij beetje naar voren en zo kon ik net op het kruispunt Rapenburg/ Gerecht de boel aanschouwen.

Bij “Actie” zette de stoet van figuranten en de hoofdrolspeelster zich in beweging. Lopend over de brug riep zij steeds de naam “Evy” waar zij waarschijnlijk naar op zoek was. Dat werd 9 maal herhaald en zonder morren moesten alle figuranten terug naar de eerste positie. Trouwens: alle figuranten waren Nederlanders, (kostenbesparend) alleen de hoofdrolspelers waren Engelsen.

Toen het er eindelijk opstond verhuisde de hele ploeg met alle apparatuur naar de Langebrug, waar intussen allerlei rekwisieten waren opgesteld. Alle regenpijpen waren weggewerkt met houten schotten, deurbellen werden afgeplakt en een straat tegel met NP erop werd onzichtbaar gemaakt. Er werd een rails geplaatst en weer hoorde ik vertwijfeld de naam van Evy. Ook deze opnamen werden vele malen herhaald.

Heb het eind niet afgewacht. Had een hoofd vol impressies en weet nu dat filmen geen glamour is maar oneindig wachten, wachten, wachten. Dan toch naar gewoon kneuterig een videofilmpje maken voor familie en de verwende leden van de LVSL Ach, je bent van de straat en het geeft veel voldoening als het goed wordt ontvangen.

Een dag later stond in de krant dat de zoekende jongedame Emma Watson was geweest. Door de schmink en de kleding herkende niemand haar. Om privacy reden was daar geen ruchtbaarheid aan gegeven.

Henk Robbers

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)