Verslag van groen scherm demonstratie op 27-3-2017

In zaal 4 (links boven in Vogelvlucht) was langs het raam een groen doek van 6 meter breed opgesteld van plafond tot enkele meters voor het scherm ook op de grond. N.B.: het groene doek en de steunen zijn eigendom van de LVSL en kunnen door de leden geleend worden voor eigen groen scherm opnamen. Lang de muur, die haaks op het groene doek stond, was een filmscherm, waarop je het beeld kon zien uit een laptop. Eerst was er een uitleg over het gebruik van het groene scherm, dat een eenvoudig maar ook essentieel hulpmiddel is in vele films. In de computer kun je alles wat groen is weghalen uit de opnamen, die voor een groen scherm zijn gemaakt. Je houdt dan "losse"personen over, die je vervolgens overal in je eigen film kunt plaatsen met behulp van je montage programma. Het is dus geen "picture in picture"maar "person in picture". Of op zijn Nederlands: "extra persoon in beeld".

Eerst werden 2 filmpje getoond, die het gebruik van groen scherm lieten zien: nr.1 " twee kleine tyrannes rexjes lopen door je straat en daar komt tot je schrik de moeder ook achteraan" en nr. 2 een filmpje dat door een lyceum is gemaakt en een goede uitleg geeft over het gebruik van het groene scherm met vele voorbeelden: "https://www.youtube.com/watch?v=qoWEhdcRgi8" Iedereen die ooit iets met een groen scherm wil doen, moet dit filmpje gezien hebben. Voor diegenen, die aan de workshop groenscherm op 8 mei willen deelnemen, is dit verplichte kost.

Daarna werd aan de hand van het programma Magix getoond hoe makkelijk het is om met de functie 'chroma key' een groene achtergrond weg te halen en het resultaat te plaatsen in een bestaande opname. Namelijk door de groene opname op een spoor onder de andere opname te plaatsen en het groen "weg te keyen". Je ziet direct de extra persoon in je eigen film. Deze methode wordt gebruikt om de groene scherm opnamen na afloop van de opnamen in je film te monteren.

Voor de directe combinatie van live beelden voor een groen scherm met andere beelden werd het speciale programma Open Broadcaster Software ingeschakeld. Dat programma kun je gratis downloaden: https://obsproject.com. Instructie films zijn op YouTube te vinden. Die 'live' beelden kun je opnemen met een camera, die op een groen scherm gericht is. Het programma kan dan direct al het groen weg halen en je hebt direct je "vreemde persoon in beeld". De camera moet een USB beelduitgang hebben; dat is het geval bij alle webcams. Dit is de methode die vroeger bij de weerman/vrouw werd gebruikt.

Omdat in zaal 4 die camera, die was aangesloten op een laptop, gericht stond op het groene scherm, zag iedereen zich direct op het filmscherm in een geheel andere situatie: over een sloot lopen/springen, een drukke straat oversteken in New York, een kerstboom uitkiezen op een besneeuwde heuvel, op de leuning van de nieuwe Catharina brug bij de Waag in Leiden balanceren (iets dat helemaal niet mag!), een snelle skiër voor blijven op je sloffen. Zie de screenshots. De demonstratie gaf een goede indruk van de onbeperkte mogelijkheden van het groene scherm.

Gerard de Boer

greenscreen1

greenscreen2

greenscreen3

greenscreen4

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)