Verslag Plus-avond van 9 december 2013

Else van Laere opent de avond. Er is niemand die iets voor deze avond gedaan heeft zoals gevraagd was. Er is een kleine discussie over de bedoeling van “Plus”. Bij “Plus” is het de bedoeling dat er actief films gemaakt worden of een andere wijze met film gewerkt wordt. Het is geen groepje om achterover te leunen.

Else laat daarna een film zien, “Slappe snavel”, die met Anim8or gemaakt is. Anim8or is een programma waarmee je animaties op de pc kan maken en dat gratis van internet te downloaden is. Het nadeel van dit programma is dat het niet meer wordt ondersteund.

Er is nog een ander programma: Blender.
Blender is echter een stuk ingewikkelder. Een voorbeeld met dit programma is een film die gedownload is van internet: “From the top”.

Met het programma “SketchUp” van Google kunnen ook virtueel 3D-animaties gemaakt worden. Het is bedoeld om gebouwen en dergelijke te tekenen, die op Google Maps geplaatst kunnen worden.

Else laat nog een paar filmpjes zien, één van haarzelf “Megaton” op een liedje van Boudewijn de Groot, “Lokomotiwa” uit 1976 van ene Zbigniew Rybczyński en “Tango”, een ongelofelijke wirwar van mensen die door elkaar gaan op een ander tijdstip en nergens botsen.

Niet iedereen is gecharmeerd van het maken van animaties maar in de huidige films worden hele nep-landschappen gemaakt. Het is dus niet gek om dit te laten zien. Dan een ander animatie idee is “lipdub”. Van Lucky TV wordt een lipdub van een stukje uit de film “Der Untergang” getoond waarbij Hitler weer met zijn generaals wil gaan bowlen. Dit is mogelijk ook een goede oefening in monteren.

Else en Gerard de Boer brengen hun ideeën naar voren voor het programma voor de Plus. Ze willen dat iedereen een onderwerp kiest om zich daarmee het komende halfjaar bezig te houden.

De onderwerpen zijn:

  • Een werkgroep die met animaties en animatieprogramma’s aan de gang gaat. Instructiefilmpjes voor Blender staan hier >
  • Animaties maken met behulp van foto’s en monteren
  • Michael de Bruin zal nog een keer een demonstratie geven van SketchUp met gebruik voor het maken van een storyboard
  • Een film nasynchroniseren
  • Een lipdub maken
  • Een trailer maken
  • Een reclamefilmpje maken
  • Speelfilm maken

Er mogen ook andere ideeën worden aangedragen. Daarna wordt geïnventariseerd wie wat wil doen.

Arie de Ridder

 

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)