Nieuwjaarstoespraak 2017 LVSL

Beste LVSL-ers,

Voor de LVSL is 2017 een bijzonder jaar. De vereniging bestaat dit jaar 75 jaar. Ja ja, de club is oud, maar zeker niet ouderwets of stoffig. De club bloeit en heeft nog steeds meer dan 100 leden. Dat is werkelijk uniek, maar daar gaat het natuurlijk niet om. Het gaat erom, dat we een filmclub zijn en dus films mogen maken.

 

Er wordt ons als bestuur soms verweten, dat we te weinig kwalitatief goede films produceren. Maar dat is nou maar de vraag. Vandaag hebben we een kwalitatief hoogstaande film mogen zien, dat zeker. Maar één van de doelen van de LVSL is, dat ieder lid de kans krijgt om zijn of haar kennis te vergroten om op eigen niveau steeds te verbeteren. En dan heb je het vaak over vakantiefilms of familiefilms. En dat de leden hun films willen verbeteren staat vast. Daarom heeft het bestuur altijd hoog in het vaandel staan, dat iedereen binnen de club aan zijn of haar trekken moet komen. En dat dat in een behoefte voorziet, laat het aantal leden dus mooi wel zien. Er is blijkbaar voor ieder wat wils.

In de begintijd van de Leidse Smalfilm Liga werd je niet zomaar lid van de club. Het was een club van vaak al ervaren filmers. Ik weet niet of er geballoteerd werd, maar ik kan het me maar zo voorstellen. Er zijn nog steeds videoclubs waar dat min of meer wel gebeurt.

In de geschiedenis van de LVSL is het niet altijd voorspoedig gegaan. Ik zie mezelf nog zo de eerste keer bij de LSVL binnenkomen. Arie de Ridder was ook aanwezig. De zaal, toen nog in Aktief, zat stampvol, want ene Joop Ramb zou laten zien hoe je smalfilm op video over moest zetten. Met het zweet op zijn hoofd, slaagde Joop erin om dit te demonsteren.

Ik was benieuwd naar de volgende LVSL-avond. Toen ik daar kwam, dacht ik eerst, dat ik verkeerd was, want er waren maar een paar leden aanwezig. Het bleek, dat de club slechts uit ongeveer 20 leden bestond, waarvan maar een handjevol aanwezig was. Arie was er ook weer, meen ik me te herinneren en we werden direct aangesproken door diezelfde Joop Ramb. Hij bleek de voorzitter te zijn en was blij, dat er nieuw bloed op de avond verscheen. Binnen de kortste keren had hij ons in het bestuur geloodst.

Korte tijd daarna werd Pim Perquin lid van de LVSL. Ook daar had Joop de hand in. Dat bleek een gouden greep, want vanaf die tijd werd de club uit zijn slaap gewekt. Niet dat Joop het niet goed deed, maar een handjevol leden had geen toekomst. Daarom werd er een streefaantal van 50 leden aangehouden. Er werden heel veel activiteiten ondernomen. We gingen op de Uitdag staan om ons te presenteren. We gingen op braderieën staan met een stand. Kortom we gingen aan PR doen. Arie had ondertussen bedacht, dat er in Leiden markt moest zijn voor 150 leden. Toen hij dat in het bestuur meedeelde, werd hij niet uitgelachen, maar ook niet erg serieus genomen. Een jaar later moesten we slapende leden, die bijna nooit kwamen, vragen om donateur te worden, omdat we meer dan 150 leden hadden. Een groot logistiek probleem eigenlijk.

Door niet 1 LVSL-avond per maand te houden, maar iedere maandagavond, konden de leden kiezen welke avond ze wilden komen. Er werden thema-avonden gehouden. Vooral de zogenaamde technische avonden werden steeds drukker bezocht, omdat video steeds meer aan kwaliteit won en er steeds meer mogelijk was.

Tineke Titulaer, toentertijd bestuurslid, kwam in 1995 met de eerste digitale videocamera, de Sony 1000. Er werd met bewondering naar gekeken, want betere kwaliteit was niet mogelijk. We weten ondertussen wel beter met onze HD, Ultra HD enz. camera’s. Neem van mij aan, dat de kwaliteit nog beter wordt.

Om een lang verhaal kort te maken, de club bloeide en doet dat nog steeds. Er valt nog veel meer over de geschiedenis van de LVSL te vertellen, maar ik laat het maar even bij deze korte aandachtspunten uit de geschiedenis van de LIGA.

Een club kan dan wel meer dan 100 leden hebben, hij moet ook bestuurd worden. Ik kan het dan ook niet laten om de bestuursleden hartelijk te bedanken voor het vele werk, dat ze het afgelopen jaar voor de LVSL hebben gedaan. Pim, Hans, Jan, Arie, Norbert, Elly, Petra, geweldig bedankt.

Natuurlijk zijn er ook vele vrijwilligers actief buiten het bestuur. Ik denk aan de leden van de Activiteitencommissie, de communicatiecommissie, de technische commissie, de webmaster, het Reportageteam. En natuurlijk de mensen achter de bar.

Jullie als leden hebben ook volgens het bekende rooster allerlei taken. Alleen met behulp van jullie allemaal is het mogelijk om de LVSL te kunnen blijven draaien.

Het is traditie om aan het eind van de nieuwjaarstoespraak een LVSL-er van het jaar te huldigen. Dat zal ik dit jaar ook doen. Een regel hierbij is, dat het geen bestuurslid mag zijn. Hij heeft dit jaar bij de montageworkshops heel veel werk verricht. Hij is er altijd bij als we met het Reportageteam in de Pieterskerk aan het werk zijn. Heel trouw leest hij de muziekpartituur, zodat de regisseur weet wat er gaat komen. Ik heb het natuurlijk over Cees Landwier en wil hem vragen naar voren te komen.

Beste mensen: ik wil een toast uitbrengen op de LVSL en wens iedereen een heel goed en gezond 2017.

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)