Verslag LVSL nieuwjaarsreceptie 2017

Gelukkig Nieuwjaar


Maandag 2 januari 2017 hield LVSL haar Nieuwjaarsreceptie. Deze keer was er geen uitgebreid koud en warm buffet en waren er geen lange tafels, maar gewoon een gezellige avond met een hapje en een drankje en de stoelen geplaatst in de bioscoop-opstelling.

Er werden vele handen geschud en goede wensen uitgewisseld.

Om 20.00 uur opent de voorzitter, André van der Tuijn, de avond en hij wenst iedereen een gezond en gelukkig nieuw jaar. Hij bedankt de organisatoren en de vrijwilligers, die deze avond hebben verzorgd. Hij vraagt een applaus voor Pim, Perquin, die met zijn 82 jaar toch wel één van de motoren achter deze avond en in het algemeen achter LVSL is. Een daverend applaus valt hem ten deel.


Foto's: Coby Haring

“Goeie Mie recomposed”

Vervolgens leidt Hennie Hartevelt de door hem geregisseerde film “Goeie Mie recomposed” in. De film is een initiatief van wijkvereniging Tussen de Rijnen in Leiden.

Eind 2015 is hij samen met twee andere mensen begonnen aan deze film. In oktober 2016 is de film tijdens het LIFF in Trianon in première gegaan voor een 1000-koppig publiek. Zoveel toeschouwers had Hennie nog nooit voor een van zijn films gehad, vertelt hij. In de film spelen ook de LVSL-leden Nick van Buul en Michael de Bruin mee.

Het verhaal is gebaseerd op het ware leven van Goeie Mie, een Leidse gifmengster, die tientallen mensen heeft vermoord om hun centen te krijgen, maar het verhaal is creatief vertaald naar de huidige tijd. De “moderne” Goeie Mie is de wijk Tussen de Rijnen binnengekomen waar ze druk bezig is in het verzorgingshuis. Samen met haar collega’s zorgt ze voor de patiënten.

Maar Goeie Mie komt ook bij de patiënten thuis met al haar goede zorgen. Wat een lieve vrouw is het toch, zo aardig en zorgzaam... toch? Of hoe zat het nou precies met al die goede zorgen? Kookt zij voor de patiënten? Pap en soep? En wat zit daar allemaal in? Een spookachtige gestalte heeft geld gepind, wat was daar aan de hand? En het is toch spijtig dat er lieve oudere patiënten overlijden. Maar ja, dat is de leeftijd. Of misschien toch niet..?

Meer dan honderd mensen hebben meegewerkt aan de wijkfilm. Het resultaat is een spannende speelfilm.

Vraag van André: en wat hoort er bij een film? Antwoord: popcorn!! En er worden bekertjes met popcorn uitgereikt aan de ongeveer 100 aanwezigen.

Na afloop van deze 46 minuten durende film kunnen vragen gesteld worden, onder meer wordt gevraagd wat de betekenis is van de steeds in de film terugkerende grote boom op de begraafplaats Groenesteeg? Hennie legt uit dat dit staat voor de donkere machten, die heersen over de hoofdpersoon.

De eerste reacties over de film, die ik opving: technisch knappe film, veel bewondering voor Hennie, die zo’n film van dit niveau kan maken, een echte Hartevelt-film, namelijk een beetje absurdistisch/surrealistisch en weinig dialoog, een moeilijk verhaal.

Introductiefilm Regiofestival 2016

Na de lange pauze in een tot café omgebouwd lokaal van Vogelvlucht wordt nog het introductiefilmpje (2 minuten) van de hand van Hennie Hartevelt vertoond, dat diende als introductiefilm van het door LVSL op 23 april 2016 georganiseerde Regiofestival 2016 ‘ZH 12.

Nieuwjaarstoespraak 2017

Vervolgens houdt André zijn nieuwjaarstoespraak.

We staan aan het begin van ons jubileumjaar. Een jaar waarin we als club 75 jaar bestaan. Een mooie mijlpaal, die we uitgebreid zullen vieren.

We hebben nu 103 leden. Soms krijgt het bestuur het verwijt dat er te weinig kwalitatief hoogstaande films zijn.

Maar, zegt André, kijk naar de film van Hennie Hartevelt. En, iedereen binnen de club is bezig om het niveau van zijn of haar eigen films te verhogen, ook al zal dat niet steeds leiden tot een niveau zoals de film Goeie Mie.

Hij schetst een stukje historie zoals hij dat sinds 1993 heeft meegemaakt toen er maar 20 mensen lid waren van de club en opheffing dreigde. Na een geweldige PR-actie was in enkele jaren het ledental gegroeid tot 150 en moest zowat een ledenstop worden ingesteld.

In maart 2017 vieren we ons 75-jarig jubileum.

Er worden glaasjes met bubbels uitgereikt en er wordt getoast op het nieuwe jaar.

De man of vrouw van het jaar

De LVSL-er van het jaar is iemand die zich de afgelopen tijd heeft onderscheiden door zijn of haar bijdrage aan LVSL; het mag geen bestuurslid zijn.

Het is een man geworden, voert André de spanning op, waarna een zucht van teleurstelling – ik meen die althans gehoord te hebben, hoewel ik vrij achteraan zat- van de aanwezige vrouwen door de zaal ging.

En de man van het jaar is geworden: Cees Landwier.

André legt uit dat Cees in het seizoen 2015/16 een cursus Pinnacle heeft geleid en heeft samengesteld en dat hij al jaren de muziek leest tijdens de Scratch zodat de regisseur tijdig weet wat er gaat gebeuren.

Hij overhandigt Cees een action camera, waarvan hij wist dat Cees die wel zou willen aanschaffen.

Cees is blij verrast met de eer, maar roept uit dat er zoveel vrijwilligers zijn, die wat doen voor LVSL en hij snapt niet waarom hij juist verkozen is tot man het jaar.

Nazit

Daarna is er nog ruim gelegenheid om te genieten van een drankje en van de heerlijke Katwijkse hapjes.

Jan van Zoest
4 januari 2017


Interview met Cees Landwier

ceeslandwier2017En, Cees, wat ging er door je heen toen je hoorde dat je was verkozen tot man van het jaar van LVSL?

Cees: ik ben er nog steeds beduusd van en ik vind het maar toevallig dat ik verkozen ben, want er zijn zoveel mensen, die wat doen voor LVSL.

Interviewer: maar je hebt toch een workshop Pinnacle opgezet en gepresenteerd in 2015/16 in een aantal workshops voor LVSL-leden?

Cees: ja, dat klopt, dat was best wel wat werk; ik heb daar zelf veel van geleerd en ik vond het leuk om mij elke keer te verdiepen in de materie en dan weer een volgende workshopavond Pinnacle te verzorgen.

Trouwens, ik ben nu overgegaan op Magix, want Pinnacle viel elke keer stil.

Interviewer: je bent ook verkozen tot man van het jaar vanwege je bijdrage aan Scratch?

Cees: Ja zeker, ik lees de bladmuziek en sein dan André de regisseur in, zodat hij op tijd de cameramensen kan instrueren. Ik vind dit elke keer ontzettend leuk en zou het jammer vinden als er een eind kwam aan de Scratch.

Interviewer: film je zelf veel?

Cees: ik ben nu bezig met een film over schilderijen en een schilder; er moet wat beweging en leven komen in deze film. En, ik ben volop bezig in deze film met voice-over, best moeilijk om hetzelfde geluid steeds te houden. Ik heb nu een soort huisje gebouwd waarin ik mijn teksten spreek.

Interviewer: en de prijs?

Cees: ja een Full HD Action Camera; ik had die op mijn wensenlijstje staan!

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)