Verslag wedstrijdavond 1 minuut films op 31 oktober 2016

De voorzitter bejubelt de grote opkomst (80 personen) en heet de jury van harte welkom, legt het puntensysteem uit en roept op tot het bijwonen van de bijeenkomst over twee weken, waar hij hetzelfde aantal deelnemers verwacht om te brainstormen over de jubileumfilm in maart 2017. Dan volgt de wedstrijd van de ingezonden films zonder pauze. Het wordt erg warm. Zo nodig zullen flesjes water worden uitgedeeld.

“Mag het een onsje minder zijn?”
Dit soort gedachten krijg je wanneer blijkt dat er 28 inzendingen zijn. Ga er maar aanstaan, jury. Gelukkig een externe jury, leden van Amfi’66. Ouwe jongens. Het is uw verslaggever niet mogelijk om iedere film te bespreken, vandaar een greep uit de rijkelijk overladen vruchtenmand. De vruchten waren helaas niet allemaal rijp, vandaar dat ik begin met een kritische kanttekening.

Wat is een 1 minuutfilm en aan welke criteria moet zo’n film voldoen?
Het moet een korte film zijn, die niet langer dan 1 minuut mag duren en die eindigt met een clou. Meestal hilarisch, soms droevig. N.B. het bestuur zal waarschijnlijk binnenkort een nieuwe cursus over dit onderwerp kunnen starten.

Wanneer wij de 28 films aan deze criteria onderwerpen, dan voldoen daar slechts 10 films aan en dat is niet veel. Maar kom, de voorzitter van de jury vertelde na afloop een aantal mooie films te hebben gezien, zo ook het merendeel van de 80 aanwezige LVSL leden.

Ik bespreek eerst de winnaars:

  1. Natuurlijk een filmpje van Michael de Bruin, de meester van de gekste en meest ingenieuze montages. Verticale en horizontale standpunten, Michael valt op zijn bek en eindigt met dynamiet, waardoor de lompen overblijven. Het filmpje heet VVS.
  2. “Filmpje” van Marion Smit en Arie de Ridder. Hoe kom je op het idee om je klompen mee naar Schotland te nemen. In 1 minuut zien wij Arie op nieuwe klompen te water gaan en verzuipen. Eerst komen de klompen boven drijven, dan pas zijn broekje. Arme Marion. LOCH NESS. Prima clou.
  3. ”Brood” van ERWT (Els van den Dries, Ria Wasser, Wil Bakker en Tiny Kreuger). Het dameskwartet is eindelijk weer eens bij elkaar en ziedaar alweer een prijs. Een blinde dame bezoekt dagelijks de bakker en bestelt telkens zo’n lekker knappende bol met maanzaad. De clou werd door de meesten niet verstaan, maar was zo goed , omdat de blonde blinde het maanzaad als brailleschrift onderging. Dus spannend. Wat las zij? Merkwaardig bedacht. Hoe verzin je zo iets?


Foto's: Coby Haring

Het wordt teveel om nog andere films uitvoerig te behandelen, maar ik vond de filmmuziek bij de vogel, de poes en de boom van Anneke van Rooyen prachtig passend bij het beeld. Prachtige beelden in de film” Dagelijks vers” van Nelleke Hovestreydt. Jammer dat zij niet mee naar zee mocht, dat had de film vervolmaakt en een vis die door de mazen van het net schiet zou een prachtige clou zijn.

De prijzen werden uitgedeeld, Michael de Bruin deed weer zo gek, dat ik vreesde dat hij weer horizontaal ging en de juryleden kwamen gisteravond thuis om samen met moeders de vrouw een mand met verrukkelijke Leidse producten uit te pakken.

Wout de Bruijne

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)