Verslag filmanalyse 4 april 2014

Op de eerste maandag van iedere maand staat de filmbeoordeling op het programma. Altijd een avond waarop je veel kan leren. Er zijn twee manieren waarop je deze avond kunt beleven, als anonieme toeschouwer, lekker veilig in het donker, of als degene die een film heeft aangeboden. Deze laatste staat ineens in het felle licht en zou bij kritiek zich weleens ongemakkelijk kunnen voelen.

Echter, als Toon Verhoeven je film beoordeelt zoals op deze avond (maar dat geldt ook voor de andere beoordelaars: André van der Tuijn en Arie de Ridder), dan kun jij je, ook al sta je in het felle licht van de schijnwerpers, toch veilig voelen.

Voor deze avond waren drie films ter beoordeling aangeboden: Bethlehem in Greccio van Dick van der Geer, Bert Lanzing en Nico Schwering, Clingendael en de Japanse Tuin van Jan Piet Vroom en Kreuzboden van Pim van der Ende. De eerste twee films hadden het karakter van een documentaire, de laatste film had meer het karakter van een vakantiefilm.

Foto's Coby Haring

Belangrijk leermoment op deze avond voor mij was de opmerking dat mensen die je op de rug filmt (en uit beeld lijken te lopen) eerder de verwachting wekken dat de film gaat stoppen. Vervolgbeelden passen dan minder goed op het verwachtingsbeeld bij de kijker. Ook de opmerking van Toon om niet te veel in- of uit te zoomen maar eerder te kiezen voor een totaal shot aangevuld met close-up beelden was een belangrijk leermoment. En dat wij erg op het geluid moeten letten, is al eerder gemeld, maar blijft een punt van aandacht. En houd een tekst zo lang in beeld, dat de kijker de tekst kan lezen. Zelf even hardop voorlezen, is een handig hulpmiddel. Tot slot nog de opmerking dat je, voordat je gaat filmen, eerst je standpunt moet bepalen. De kwaliteit van je film verbetert daardoor.

De avond werd besloten met een korte film van Bert Haanstra, Zoo. Een voorloper op zijn langere film Alleman. Hier toonde zich de professionele filmer. Naast de beeldrijm (herhaling) die overal in de film zat, bleken ook de verschillende shots perfect op het ritme van de muziek te zijn gemonteerd. Wat krijg je daarmee toch schitterende films.

Heel wat geleerd op deze avond, nou alleen nog maar in de praktijk brengen. Simpel toch?

Ben Radoux

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)