De Mattheus Passion, de LVSL en ik

Het is weer achter de rug, de Mattheus Passion en ik heb weer meegedaan aan de registratie. Het was ook weer leuk en leerzaam. De techniek werkte aanvankelijk niet zoals we wilden en we waren geërgerd en gespannen, omdat het maar niet lukte om het goed te krijgen. Uiteindelijk hebben we toch een mooie Mattheus Passion gefilmd en op de TV-schermen gekregen.

Het begon al bij het binnenkomen. Even een loopje langs de tribunes en jawel die stonden natuurlijk bovenop de goten. Hoe krijgen we dan de kabels in die goten? Niet dus. Dan maar over de vloer en afplakken. En, er waren maar twee hoofdtelefoons met twee oorschelpen, de rest had maar één oorschelp. Die man dacht zeker: ”Ik heb met halve garen te maken dus ook maar halve hoofdtelefoons”.

We hadden twee nieuwe bazen, Cees en Hans. Hans had nieuwe plattegronden gemaakt van de kerk en daar de kabels, monitoren, regie en nog zo wat, ingetekend. Schitterende tekening waar hij wel heel veel werk aan heeft gehad. Om waterschade te voorkomen had hij ze helemaal in laten sealen, zodat ze goed bleven. Hij had ervaring. De plattegronden werden getoond en op diverse plaatsen neergelegd zodat wij er op konden kijken hoe het moest. Complimenten. Na een beetje geharrewar lag alles in de goten, de beeldschermen hingen en alles werkte. Geweldig.

Toen ons twaalfuurtje in het restaurant van de Pieterskerk. Ook leuk en even een praatje tussen filmcollega’s. Daarna weer terug de kerk in en proefdraaien Ja, daar begon het, allemaal dwarse strepen op de beeldschermen die we niet weg kregen. Frustratie alom. De leverancier gebeld. Die had wel een oplossing. Een of ander kastje moest er tussen. Waar haal je dat? Hans en André de stad in. Om 14.30 uur kwam er een man met een kastje, dat bleek alleen voor audio te zijn. De leverancier maar weer opgetrommeld. Bleek het in de verlichting van de Pieterskerk zelf te zitten.

We hadden ook een paar beginnelingen om te filmen. Alle lof, die leren het wel. Dan het diner bij ons huisrestaurant La Bota. Weer even gezellig samen zijn. Ik zat bij iemand en die vertelde dat hij op een vissersschip had gevaren. Hij had het daar niet naar zijn zin en ging bij een andere vissersmaatschappij varen. Dat was hij wel heel erg snel zat, want hij kreeg bij thuiskomst maar één visje mee naar huis. Dus bleef hij daar ook niet lang. Zo hoor je wel eens wat van een ander.

De eerste helft hebben we gedraaid met aan één kant van de kerk strepen op de monitoren. Jammer. Die bleven de tweede helft van de Passion uit en we hadden toen goed beeld. Na afloop alles weer opruimen, goten leeg, camera’s weg, kabels op de haspels en de bus in. De kabels werden voorzichtig uit de goten getild en languit gelegd. Ik zag iemand de kabels zigzag wegleggen om ze daarna op de haspels te rollen. Geweldig, bloemen voor die man. Om 24.00 uur was alles weer opgeruimd en konden we voldaan naar huis. Het was weer een geweldige uitvoering.

Oh ja, dat vergat ik even, maar het was een walvisje dat die man kreeg.

Groet en tot de volgende keer.

Dick van der Geer

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)