Verslag filmanalyse van maandag 7 maart

Jeetje, wat een verrassing, ik mag weer een verslag maken van de ingezonden films van jl. maandag. Eigenlijk vraag ik mij af of er nog wat te verslaan is. Vriendje André heeft het al zo nauwgezet voorbereid en uitgevoerd, wat kan ik daar nog aan toevoegen. En alleen maar een opsomming van hetgeen wij gezien hebben vind ik een beetje saai.

Wil wel iets over het geluid vertellen: het geluid kan vloeiender en zeker ook wat zachter. Er zijn zulke goede hulpmiddelen: als je audio transitions opent, dan constant gain- , zet je muis erop en sleep het naar je tijdlijn bovenaan tussen twee geluidssporen in en zie, je geluidsovergang wordt er zeer natuurlijk van.

Ook kan je het volgende doen: met je rechtermuisknop op een geluidsspoor gaan staan, indrukken en er verschijnt een venstertje met audio gain. Daar kun je tot op de millimeter nauwkeurig het gewenste volume (DB) afstemmen. Dat komt goed van pas bij de stemmen van de hardwerkende kinderen in de tuinen. De camera staat er zo bovenop, dan hoor je elke schreeuw dubbelhard.

No images found.
Foto's: Coby Haring

Ik ben bezig met mijn Antartica film en moet constant de volumemeter in de gaten houden, vooral als de zee plots wild te keer gaat. Het is wel even knutselen, maar dan krijg je een mooi resultaat.

Bij de film van Leo van Aubel over zijn reis naar Istanbul zou ik willen voorstellen om iets minder zijn “darling” in beeld te brengen, doch misschien was dat nou juist zijn rode draad in de film.

Als ik het verslag van André teruglees over “De zeilreis door Egypte” van Nelleke, zit deze film mooi in elkaar. Gefeliciteerd met dit goede begin. Ik hoop dat je het naar je zin zult krijgen bij deze bijzondere club.

Kortom wat maakt zo’n analyse avond nou zo populair? Ik vind dit maandelijkse evenement tot een van de leukste avonden behoren. Het is toch heel bijzonder en moedig om zomaar je zelfgemaakte film te vertonen aan een verwend publiek van mensen, van wie velen nooit een film insturen, maar vaak commentaar genoeg hebben.

Proficiat voor André, Arie en Toon voor jullie goede uitleg, soms wel wat te mild, maar we zijn er tenslotte allemaal om van onze filmmontage te leren, afkraken is niet zo moeilijk.

Ik droom al jaren van een Award. Ben bang dat het bij dromen zal blijven.

PS: ik gebruik Adobe Première met mijn geluidsuitleg.

Henk Robbers

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)