Verslag LVSL-bijeenkomst op 8 februari 2016

De avond was hoofdzakelijk gewijd aan jurering door ZH’12 voor de Regiowedstrijd in Leiden op 23 april aanstaande. Aangeleverd waren de volgende zeven films, waarvan er drie voor vertoning zouden worden geselecteerd:

  1. Een dag met een gouden randje van Wout de Bruijne (uit 2010)
  2. Filmmannetjes van Henny Hartevelt
  3. De ring van Wout de Bruijne en Henk Robbers (uit 2009-2010)
  4. Over relaties gesproken van Henny Hartevelt
  5. Herbegrafenis van Diederik van Leyden Gael van Henk Robbers e.a. (uit 2013)
  6. VVS/Pixel-Add van Michael de Bruin, en
  7. De stem van Else van Laere, Gerard de Boer, Henny Hartevelt en Emile de Gruyter.

In de eerste film had de jury liever gezien dat de oude dame die wordt gevolgd meer in beeld was geweest, waarmee dit filmverslag over de 3-oktober viering voor ouderen, georganiseerd door Rotary-clubs uit Leiden en omgeving, meer een eenheid zou zijn geworden.

De tweede film, bestaande uit een aantal losse inleidinkjes tot de vertoning van LVSL-films op tv-Rijnmond, vond de jury 'grappig om naar te kijken'.

Film nummer drie, het sterfbed van een moeder, gevolgd door het inpikken van haar ring door een van haar twee dochters - ze had de ring aan beiden beloofd - werd door de jury zeer gewaardeerd als mooie speelfilm met heel goed spel. (Heeft iemand zich al afgevraagd, wat de diefachtige met de ring kan beginnen? Opm.van de verslaggever.)

In de vierde film vertellen twee vrouwen beurtelings over het mooie begin en de afschuwelijke afloop van hun relatie, waarbij, aldus een van de juryleden, 'de temperatuur merkbaar oploopt'. Als film is deze productie volgens hem 'of niet af, of er is een andere denkstijl bij gehanteerd, die mij niet zoveel zegt'.

De Leidse 'begrafenis' bevat, aldus de jury, mooie beelden, is onderhoudend, maar op het kerkhof traag.

Het filmpje van Michael met zijn 'oplossing' voor het verticaal filmen met mobiele telefoons vond de jury 'hilarisch, heel goed gevonden, goed in elkaar gezet, kort en krachtig'. Kortom: 'heel leuk'.

Tot slot De stem. Na een lang, traag begin, waar je even doorheen moet, krijg je een 'verrekt leuk verteld verhaal, waarin een stem uit de hemel de aardse relaties ingrijpend verandert', aldus (ongeveer) de jury.

Na de pauze werden de 'prijzen' uitgedeeld: VVS kreeg de derde, De ring de tweede en De stem de eerste. De jury zal deze drie films aanbevelen bij de selectiecommissie van het district. 'Als deze jury ernaast heeft gezeten, kan de herbegrafenis in aanmerking komen'.

Doordat er is gekozen voor minder projectietijd, is het niet zeker of de aanbevolen films op het festival ook gedraaid worden.

Voorafgaand aan de vertoning en jurering wees de voorzitter de leden op de Uitdag, waarvoor men zich bij Pim Perquin kan opgeven.

En: de hengel van de geluidsinstallatie is zoek. Wie heeft hem geleend?

Pim Lukkenaer

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)