Verslag filmanalyse 1 februari 2016

De eerste maandag van de maand, dus filmanalyse of film-beoordeling, want voorzichtigheid is troef.

Op de website staat: “ De LVSL wil met deze avonden bewerkstelligen, dat de leden steeds betere films gaan maken. Het wordt daarom erg op prijs gesteld als de maker met het commentaar aan de slag gaat om de film te verbeteren en daarna nog een keer te vertonen”.

De analyticus/beoordelaar van deze avond was Arie de Ridder.

Een film van Michael de Bruin liet ons zien hoe het Vertical Video System werkte. Dit systeem zorgt ervoor dat , als je met je iPhone filmt en er aan elke zijde van de opname zwarte banen verschijnen, je deze zwarte banen kunt vullen met beelden, die aansluiten aan de filmbeelden. Het programma heet: Pixel Add en is nergens te verkrijgen, hoewel menigeen al een aantekening had gemaakt om zo’n mooi programma te krijgen en te gebruiken. Kortom, een geslaagd grapje van Michael.

Voorts werd een film vertoond over de vrijwilligers van Huize Bernice in Voorschoten, een film van Ton Bal en Peter Meijer. In mooie beelden en met goede interviews konden de vrijwilligers uitleggen op welke verschillende manieren zij meehelpen aan het onderhoud en het in stand houden van deze prachtige villa met grote tuin in Voorschoten.

Een prima film, vond Arie en volgens hem waard om op TV-West gedraaid te worden.

No images found.

Foto's: Coby Haring

Hans Stauttener en Kees Simmerman hadden een film gemaakt, getiteld Podium Pitch, die de aankondiging van een aantal activiteiten liet zien. De door de makers bedoelde verbinding tussen de afzonderlijke mensen, die geïntroduceerd werden, was een zangeres. Arie vond deze verbinding niet geslaagd. Ook vond hij het niet steeds duidelijk wie of wat er werd geïntroduceerd.

Twee films van het Wil Bakker en Tiny Kreuger, gemaakt tijdens een rondreis in Sri Lanka, werden vervolgens gedraaid. De ene, “Thee”, liet het plukken en verwerken van de thee zien en de ander “Vissen” liet het bewerken van net gevangen vis zien. “Een wonder dat de man die de vissen in moten hakt zijn vingers nog heeft”, aldus Arie.

Tot slot werd een film vertoond van Dick Brouwer, die hij maakte tijdens een cruise in 2015 rond Kaap Hoorn in Zuid-Amerika.

Mooie beelden, soms – noodgedwongen, want vanaf het schip - van grote afstand, waardoor een albatros op een kleine vogel leek. Ook had Arie een tip ten aanzien van de door Dick zelf ingesproken voice-over: kortere zinnen.

Dick gaf aan dat hij enkele opmerkingen van Arie al voelde aankomen en dat hij die reeds in zijn nog te vertonen verbeterde versie verwerkt had. Een helderziende in ons midden.

Een interessante avond met een voorzichtig kritische en - was mijn waarneming- ontspannen Arie de Ridder, die terecht een compliment van André kreeg.

Jan van Zoest
5 februari 2016

 

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)