Presentatie over video door Henk Dijkstra

Vanavond zal Henk Dijkstra ons laten kennismaken met de nieuwste snufjes op het gebied van video en diverse begrippen nog eens ter sprake brengen. Voordat het zover is opent André, zoals gebruikelijk, de bijeenkomst en heeft het één en ander mee te delen. Als je nog Cinefleurkaarten wilt, meld je dan bij Pim. Bij het regiofestival in april is behoefte aan wat vrijwilliger-handjes. Wie zin heeft kan zich daarvoor aanmelden. Je hoeft geen NOVA lid te zijn. De toegang voor vrijwilligers is niet gratis (€ 5,00). 

Dan is het tijd voor Henk.
Deze vlotte verteller bezorgt ons een interessante avond. Er worden veel details en nieuwe ontwikkelingen besproken. Menig oor begint te gloeien als Henk het over bijvoorbeeld '50p' en '50i' heeft. Niettemin erg nuttig en een reden om te experimenteren met de videocamera. Volgens Henk is de camcorder waar veel LVSL-ers mee werken al weer achterhaald. Filmen doe je tegenwoordig met Smartphone, Actioncam, Osmo en Drone. Dat was wel even slikken. Vooral als je net honderden euro's hebt uitgegeven voor een prachtige camcorder.

Pim bedacht de volgende agenda voor Henk:

  • wat is 4K;
  • film vertonen;
  • waarmee filmen we;
  • interlaced/progressive;
  • aantal frames per seconde.

Henk heeft een lange ervaring op het gebied van video. Hij heeft gewerkt bij de uitgever van het 'Video Uit en Thuis' magazine, heeft camera reviews gedaan en journalistiek AV werk. Wil je meer weten kijk dan op deze website:

https://www.youtube.com/user/HDVDVD/videos

https://www.facebook.com/HdHobbytv


Foto's: Coby Haring

Wat is 4K?

De term 4K of UHD (Ultra High Definition) betekent een viermaal grotere pixeldichtheid dan FHD (Full High Definition). Dat resulteert in een viermaal hogere resolutie. Daardoor kun je dichter bij een UHD TV zitten en nog dezelfde scherpte ervaren als bij FHD. Of dit nou het grote voordeel is? Je wilt toch ook niet in je TV kruipen. De vraag is hoe zinvol het is om door te gaan met steeds hogere resoluties. Er zijn, zoals dat vaak gaat, natuurlijk weer verschillende formaten 4K. De officiële standaard is 4K UHD, zoals gedefinieerd door Digital Cinema Initiatives en omvat 4096 x 2160 pixels. Voor de huiskamer TV zal het formaat 3840 x 2160 pixels worden gebruikt (verhouding 16:9). Om deze hogere resolutie beelden op te slaan bij het opnemen van beelden is een grotere beeldsensor (chip) nodig in de camera. Dat betekent een kleinere scherptediepte, maar geeft wel een 'Cinema look' sfeer. Scherpstellen op het onderwerp wordt handmatig gedaan omdat Autofocus moeite heeft met de kleinere scherptediepte. 4K materiaal is inmiddels beschikbaar via Netflix en Youtube.

"Breaking News'

Er komt een Kodak Super 8 camera op de markt (najaar 2016). Kodak noemt het de 'Analogue Renaissance'. De camera bevat een filmcassette voor analoge opname. Helemaal analoog is hij (of 'zij'?) niet. Er zit een LCD viewfinder op. De lenzen zijn verwisselbaar. Een volgeschoten film stuur je naar het laboratorium, die de film ontwikkelt. Je krijgt het resultaat in twee vormen terug: een ontwikkelde film en een 4K digitale versie, die op een server wordt gestald. Kunnen we nu bij de LVSmalfilmL in de toekomst een workshop 'Analogue Renaissance' verwachten?

Film

Deze is gemaakt door Henk en assistent naar aanleiding van de 'Global Super 8 Day' ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de Super 8 film. Gemaakt met een 30 jaar oude Super 8 camera heeft deze film een dramatische afloop: pillen en verdrinking.... Een ernstig moment op deze verder gezellige en boeiende avond.

Waarmee filmen we

De smartphone wordt het meest gebruikt om 'even een filmpje' te maken aldus Henk. De kwaliteit van een moderne smartphone is heel goed. De stabiliteit is echter een probleem als je uit de hand filmt. Daarnaast zijn er de Fotocamera, Actioncam en de Camcorder. Andere ontwikkelingen zijn Osmo en Drone.

Een Actioncam of GoPro is een camera die tegen een stootje kan. Je ziet ze o.a. gemonteerd op een helm bij sporters.

Met een Osmo camera, voor velen een nieuw begrip, maak je verbluffend stabiele opnamen. Het is een 'camera op een stokje met een gewricht'. Dat stokje is de handgreep waaraan een smartphone is bevestigd voor besturing van de camera en als viewfinder. Door het gewricht, dat drie assen bevat, kan de camera in alle richtingen bewegen. Daardoor wordt een onderwerp stabiel geregistreerd ongeacht de beweging van de handgreep. Met de smartphone, voorzien van het juiste programma, wordt de camera bediend.

Van Osmo naar Drone is maar een kleine stap. Je vervangt de handgreep door de Drone en je maakt luchtopnamen.

Voor wie graag een betere geluidskwaliteit wil tijdens opnamen zijn er losse audiorecorders op de markt. Zo is er bijvoorbeeld een recorder van het merk 'Zoom' dat fysiek aan een smartphone wordt gekoppeld. Zo vormen telefoon en microfoon één geheel. Makkelijk bij het opnemen van een interview waarbij een camcorder wordt gebruikt en de afstand tot de geïnterviewde te groot is voor de 'camco audio'.

Interlaced of Progressive

Het begrip Interlaced stamt uit de tijd van de beeldbuis TV. Het beeld van zo'n TV wordt, in het PAL systeem, opgebouwd uit 625 horizontale lijnen in twee stappen. Eerst worden de lijnen 1-3-5-7 enz. 'geschreven'. Daarna de lijnen 2-4-6-8 enz. Reden hiervoor is het creëren van een rustiger beeld voor het oog.

Bij een Progressive opbouw wordt het beeld in één keer geschreven. Dat kan tegenwoordig goed met snelle elektronica en geeft een rustig beeld.

Aantal beelden per seconde

Dit onderwerp deed de nodige stof opwaaien. Het aantal beelden (frames) per seconde (fps) geeft aan hoe vaak een beeld opnieuw wordt geschreven in één seconde. Voor het menselijk oog zijn minimaal 24 beelden per seconde nodig om ze als vloeiende bewegingen te ervaren.

Voor film wordt 24 fps gebruikt (Cinema look) en bij video 25 en 50 fps bij PAL systemen. Wil je een film in slow motion afspelen dan gebruik je tenminste 100 fps bij het opnemen. Tip van Henk: om een schokkerig beeld te vermijden film je nooit haaks op bewegende objecten. De filmfragmenten die Henk toont laten dat duidelijk zien.

Ja en dan de kwestie 25p en 50p. 25p wil zeggen dat er 25 beeldjes per seconde in Progressive mode zijn opgenomen. Je zou dan verwachten dat 50p betekent dat er 50 beelden in één seconde worden vastgelegd. Daar waren de meningen verdeeld over. Volgens Henk is bij 50p nog steeds sprake van 25 beelden per seconde maar zijn de beelden scherper dan bij 25p. Een interessant onderwerp om nog eens verder uit te diepen. Behalve 50p is er ook 50i. En dat betekent dat beelden in Interlaced mode worden geregistreerd. Voor compatibiliteit met de beeldbuis TV.

Tot slot nog het begrip Stop motion. Dat is het opnemen van één beeldje, even wachten, weer één beeldje, even wachten enz. Als je 25 beeldjes hebt opgenomen heb je een videofilm van 1 seconde. Het vraagt dus wel enig geduld. Met stop motion van de ondergaande zon kun je die in recordtempo laten ondergaan! En zo wordt ook deze avond afgesloten. Links die misschien interessant zijn:

Wim Hofman

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)