Op bezoek bij filmclub Zoetermeer

Deze filmclub vertoonde op 23 september enkele UNICA films, dus enkele van de beste amateurfilms wereldwijd. De regio Zuid-Holland van de NOVA had de leden van andere filmclub ook voor deze avond uitgenodigd. De films werden ingeleid en besproken door Henk van de Meeberg, ons welbekend van de cursus die hij aan de Plus-leden heeft gegeven.

Bij iedere film ontspon zich een levendige discussie. Henk maakt ons attent op de verschillende opvattingen over film in verschillende landen. De eerste film vertelde in de voice over het verhaal van iemand die afscheid neemt van een overleden jong meisje. De beelden lieten het omzagen van een boom zien en vervolgens de fabricage van een doodskist en tenslotte het doven van kaarsen aan het einde van de crematie plechtigheid. Allemaal heel lange prachtige shots. Het verhaal en de beelden hadden geen directe relatie met elkaar, maar uiteindelijk vertelden ze wel hetzelfde verhaal. Deze Zweedse film was een heel ander soort film dan we gewend zijn.

Een andere indrukwekkende film ging over een klein meisje dat voor een maaltijd "bone sprouts" gaat kopen. Ze kan de markt niet vinden en komt bij allerlei mensen binnen op zoek naar de markt. En eenvoudig verhaal maar prachtig verfilmd.

Ook waren er natuurlijk een paar 1 minuut filmpjes, die ik niet ga vertellen. Al met al een goed initiatief van ZH'12. (Overigens kan het bestuur de DVD met deze films lenen bij de regio.)

Gerard de Boer

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)