Bullet time opname op 14 september 2015

Samengevat: de opname is goed geslaagd, er komt een leuk resultaat uit, maar nog niet alle opnamen zijn ontvangen. Willen diegenen, die hun opname nog niet hebben ingestuurd dit zo snel mogelijk doen. Als er vragen over zijn even contact opnemen of aan een bevriend clublid vragen hoe je dit moet doen met WeTransfer aan factotum@xs4all.nl. Zodra alle opnamen binnen zijn en zijn verwerkt komt het resultaat voor iedereen beschikbaar.

Er waren een dertigtal camera’s, die in de cirkel met een straal van 4 m werden opgesteld. De lens op 75 cm boven de grond en iets naar boven gericht op een paal, die in het midden stond. Alle camera’s zorgden ervoor dat ze de gehele paal van top tot teen in beeld hadden en in het midden. Op de plek van de paal zou de sprong plaats vinden.

De opname verliep als volgt: paal weghalen, alle camera’s starten, bij iedere camera identificatie nummer voor de lens houden (van 1 t/m 30), synchronisatie klap geven, sprong maken. Toen weer een synchronisatie klap en nogmaals een sprong en nog een. Toen was de opname klaar en konden de camera’s gestopt worden. Ter plaatse werd al een aantal opnamen direct vanaf het geheugen kaartje uit de camera in de computer geladen. Andere opnamen kwamen met WeTransfer.

De verwerking ging als volgt. Alle opnamen werden genummerd met het cameranummer en daarna allemaal onder elkaar in een project van het programma (Magix) geladen. Aan de hand van de klap op het geluidspoor konden alle opnamen synchroon gelegd worden (met een nauwkeurigheid van 1/50 seconde). Van het sprongmoment – toen de acteur in de lucht zweefde - werd van alle sporen een enkel beeld opgeslagen.

In een volgend project in Magix werden al deze sprongmomenten achter elkaar gelegd, zodanig dat van ieder sprongmoment 8 beeldjes werden benut. Er werd een overvloeier gebruikt van 2 beeldjes. Dus je ziet: 6 beeldjes van sprongmoment, 2 beeldjes van overvloeier naar het volgende sprongmoment, 6 beeldjes van volgende sprongmoment, enz, enz.


Foto's: Coby Haring

Voor en achter de sprongmomenten werd de aanloop en de landing gemonteerd gezien vanuit één camera. En klaar is de montag. Terwijl de acteur in de lucht hangt zie je de camera 360 graden om hem heen draaien.

Dit geeft een leuk resultaat, waar in Hollywood heel wat geld voor wordt uitgegeven. En daar vindt alles plaats in een blauwe omgeving, waarbij de camera’s kijken door gaatjes in dat blauwe scherm. Daar kan dan later iedere achtergrond in gemonteerd worden, die gefilmd was met een ronddraaiende camera. Dat doen wij dan de volgende keer.

Gerard de Boer

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)