Bijzondere filmopname op maandagavond 14-9-2015

Velen kennen het Bullet Time effect uit de films Matrix. In een snelle actie staat het object stil en de camera draait er omheen. Vaak is het tijdens een sprong, waarbij de acteurs in de lucht zweven. Op Internet kun je filmpjes vinden hoe dit effect wordt bereikt met een groot aantal gesynchroniseerde foto camera’s rondom het object en of de personen. Dat is een kostbare zaak: foto camera’s en synchronisatie apparatuur. Maar er is nu ook een App waarmee je een vergelijkbaar resultaat kunt bereiken met een aantal smartphones. De app zorgt voor de synchronisatie en de beeld verwerking.

Maar echte film enthousiasten doen het met een aantal filmcamera’s. Plaats een zo groot mogelijk aantal filmcamera’s rondom het object. Start alle camera’s; gebruik een klap om het begin van de scène aan te geven op het geluidsspoor en doe de snelle actie, eventueel met sprong. Stop de camera’s.

Door alle films op basis van de klap in het geluidsspoor synchroon te leggen kun je het enkel beeld van het Bullet moment uit de camera’s bepalen en opslaan. Door deze achterelkaar op de tijdlijn te plaatsen lijkt het of een enkele camera rondom het object/persoon draait.

Maandagavond gaan we samen met alle aanwezigen die opname maken! Daarvoor is het vereist dat je je filmcamera met statief meeneemt. Als je over meerdere camera’s kunt beschikken, dan die allemaal meenemen graag met statief. Hoe meer camera’s hoe mooier het resultaat wordt. We doen dit direct na de pauze. We kunnen al in de pauze beginnen met de opbouw als de stoelen aan de kant zijn gezet. De camera's moeten in een cirkel om het centrale punt komen te staan en gericht worden op dat punt. Zodanig dat alle camera's hetzelfde beeld zien wat hoogte betreft. Daarvoor komt er op het centrale punt een stok te staan met 2 ballen. Beide ballen moeten precies op de boven- en onderkant van het beeld in je camera komen. En dan ook nog in het midden. Dan nemen we het shot op.

Na afloop kun je thuis de shots uit je camera halen en met WeTransfer opsturen naar factotum@xs4all.nl. Ik maak dan het filmpje. Als je direct die avond de shots wilt downloaden kan dat. Neem dan wel de juiste kabeltjes mee om je camera aan te sluiten op een laptop.

Tot maandag met filmcamera en statief,

Gerard

(Zie ook het artikel van Nico Schwering over dit onderwerp)

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)