Verslag LVSL-avond 7 september 2015

Deze avond stond in het teken van vakantie. Men verwacht dan films over een trektocht met de caravan over de Alpen, waarbij tijdens een sanitaire stop de hond Flip wordt vergeten. Huilpartijen van de kinderen en honderd km omrijden om tenslotte Flip keurig wachtend op het parkeerterrein terug te vinden. Nog meer gehuil, maar nu van blijdschap en een kwispelende staart. Pure emotie en dat alles in 7 minuten verfilmd. Echt iets voor de club. Neen, wij kregen films te zien over vroegere tijden, onze kleinkinderen op 8 en super 8 gefilmd.

En toch….. Opa Dick Brouwer gaat in 2014 naar de Efteling en laat zichzelf ook nog filmen als machinist met een snor uit de tijd van de stoomtractie. Prachtige kleinkinderen met lieve oma. We weten nu alle namen van zijn kleinkinderen, maar niet die van oma.

Mededeling van de voorzitter: het programma van het komend jaar: 1e avond filmbeoordeling. Eén week van te voren inleveren bij de voorzitter.

Marteria Kids van Bert Lanzing is wat moeilijker dan de Efteling. De film is gemaakt door twee kleinkinderen van Bert en is door Bert gemonteerd. De film laat het verschil zien tussen de zich vervelende jeugd en een sportief meisje met een basketbal, waarschijnlijk Kyara uit de volgende film van Bert. Grappig te zien de flessen met alcoholica die de jeugd meesleept, maar die gelukkig vol blijven. Ik zag vin rosé.

Bert blijft produceren want nu krijgen wij Kyara op het skateboard. Zij blijft leuk, wit hemdje en blauwe broek en heerlijk verlegen. Mooie opnames met lage stand camera.


Foto's: Coby Haring

Mededeling van de voorzitter: 2e avond cursusavond. Dit keer iets nieuws. Om het zelf filmen te stimuleren worden er groepen gevormd rond een thema. Het thema van dit jaar: Leiden stad van…….. men kan kiezen uit parken, singels, bruggen, kerken, molens , stadspoorten etc. Volgende week Camera en statief meenemen mede om de stuntfilm van Gerard de Boer te oefenen. Een zwevend persoon gefilmd door een cirkel van 40 of 50 camera’s rondom in kikkerstand. Prachtig! Komt dat zien.

Vervolgens neemt Opa Pim van der Ende zijn kleinkinderen mee naar de tandarts. Het leuke is dat deze kinderen zo ontspannen op die stoel liggen. Je ziet tenminste geen knijpende handjes, zoals ik dat altijd nog doe. Maar zij hebben geen gaatjes en geen zenuwbehandeling. Na afloop krijgen zij als beloning een plakplaatje in plaats van een snoepje.

In Gala Casino groep 8 (schoolproject) filmt Ton Jansen 8 lieftallige dames voor de lange witte auto, geleend van “het familiediner”. De chauffeur heeft kennelijk de opdracht gekregen niet naar de schoonheid van zijn clientèle te kijken, want hij staat er wat wezenloos bij. De auto bevat een echte bar en we zien de auto dan ook niet wegrijden….Bij aankomst moeten wij het doen met foto’s, waardoor de chauffeur nog beleefder kijkt. Het kan niet op want de dames worden nu in dure cabrio’s geladen. Omdat het niet regent is het dak gelukkig open en komen de vaders ook in beeld.

Mededeling van de voorzitter: 3e avond: clubavond, waarop meestal iemand uit de filmwereld een verhaal+ demo houdt.

Gelukkig gaan wij snel weer verder met de eerste verjaardag van de kleinzoon van Gerard de Boer. Het kind lijkt zowaar op Opa. Hij krijgt een wagentje als cadeau en loopt er direct mee weg, soms waggelend. Toen ik het voertuig zag, dacht ik even aan onze a.s. rollator. Zo van 80 jaar later…… Laat ons dus genieten van dit schouwspel, het kind dat leert lopen achter zo’n wagentje. Oma heeft dolle pret, vooral als ook de loopeend nog eens in beeld komt. Moeite met het uitblazen van de eerste kaars op de kersentaart besluit de film.

Gerard Timmers is wel erg kort met zijn opname van de familiereünie. Ze zitten nauwelijks of ze zijn alweer aan het slotdiner bezig. Geen close-ups van gekke neuzen of oorbellen van ooms en tantes. “Het was erg genoeglijk en een waardevol document voor later”, zei de voorzitter nog.

Ten tweede male Pim van der Ende op een heel oud filmpje, want wij zagen vader Pim nog nooit zo slank en sportief gekleed. De dochter wordt samen met een vriendin naar het Gardameer gebracht. Terwijl papa rijdt slaapt dochter, moe van het afscheidsfeestje, op de achterbank. Het zijn een paar lollige meiden, die pret hebben. Via de sneeuw komen wij in Italië en drinkt Pim, blij dat het er op zit, zijn eerste pilsje.

Mededeling van de voorzitter: de 4e avond: workshops over de oude en nieuwe pakketten voor filmmontage.

Hans Flick waagt het om zijn kleindochter in haar blootje te filmen. Het lijkt preuts, maar dat mocht ik nooit. Het moge dan erg warm zijn en je voelt iets voor de naturisten, maar toch niet doen. Het meisje en haar oudere broertje genieten van een ijsje en zij geeft hem heel lief ook een likje van haar ijsje, terwijl hij met een enorme schaal ijs op schoot zit. In de aftiteling lezen wij pas hun namen: Susa en Neel Flick. Na het zien van het ijsje verlangen wij naar de pauze.

Maar eerst nog een film uit Hazerswoude over de Sint in 2010, gemaakt door Gerard de Boer. Gezien de zwarte gelaatskleur van de Pieten zou dit wel eens een historisch document kunnen worden. Gerard heeft het dus vastgelegd. Sint niet op een paard maar op een soort onderstel van een tilbury staande, wuivend naar alle kindertjes. Omringd door een Pieten fanfarekorps. Sint heeft een lief gezicht, mogelijk de plaatselijke predikant. We zien een ander kleinkind van Gerard dan in film 1. Het kind van zijn dochter, die wij later op de avond ook nog een keer zullen zien.

Dan is er PAUZE.

Na de pauze weer een film van Pim van der Ende. “Herinneringen aan vader en moeder.” Mooi zoals hij zijn ouders heeft weten te filmen. 1999 in Lochem. Moeder probeert ondanks haar heupartrose nog fier rechtop te lopen. Nog met ouderwetse wandelstok. In close up mooie gelaatstrekken van moeder. Lief gezicht. Vader, martiaal, weet van geen wijken. Blik in de toekomst. En zo wandelen zij in bossen, soms langs modderpaatjes en wij zien Pim en zijn ouders aan ontbijt, lunch en diner van het Hotel in Lochem. Vader en moeder zijn inmiddels overleden. Warm document, Pim.

Het trouwdiner, 2001, wederom van Gerard de Boer. Een film van een film in een film. De bruid en bruidegom en de gasten kijken tijdens het diner naar de eerste jaren van de bruid gefilmd door papa. Leuke montage met toepasselijke muziek (Katinka). Succes verzekerd! Het eindigt met het bakken van pepernoten en dat doet weer aan de vorige film van Gerard denken.

De laatste mededeling van de voorzitter: 5e avond van de maand: onderlinge wedstrijd. Ditmaal echter op 30 november: een voorkeuze voor Cinefleur 2016

Lindsey zal later met veel plezier naar deze film kijken. Wat ik zo mooi vond is die doorgroefde bruine kop van opa Hans Stauttener naast dat mooie blanke gezichtje van de baby. Gelukkig las ik in een blaadje dat mosselen eten ook goed voor je huid is, want anders begrijp ik dit niet. Een baby die mosselen eet. Gekke opa.

BamBam gevelsteen van Pim Perquin.
Een heel mooi verslag van de restauratie van een gevelsteen aan de Garenmarkt in Leiden. Los van een wat te harde opening (beeld en geluid) is het professioneel werk, reclame voor BamBam en de LVSL. De film is gemaakt door Patrick Randsdorp en Hans Stauttener. Een cultuurbarbaar heeft in het verleden de gevelsteen van de firma Perquin in Brandstoffen weg-gemetseld en deze wordt nu voorzichtig weer blootgelegd en geheel gerestaureerd. Dus geen nieuwe steen, maar Pim koos voor vakmanschap en herstel van deze oude steen. De onthulling ging mij iets te snel. De film duurde 13,46 minuten en had best nog 14 seconden langer mogen duren.

Dick Brouwer gaat weet op stap met de kids naar Avifauna. Leuke opname van de tribune met oma en kleinkinderen tussen het publiek. Kleindochters, die in het geheel niet bang zijn voor papegaaien, die op armen en hoofden zitten. Leuk einde van de film “ Dag, tot ziens”.

Henk Robbers heeft natuurlijk gevraagd om zijn film als laatste te willen draaien, want het is een soort uitsmijter. De Uitdag LVSL 2015 in Leiden. Wie nu denkt dat je een integraal verslag van die dag zal zien heeft het mis, want het is alleen de kop, de buik en de staart die hij monteert. Henk zal gedacht hebben: “ de rest doen de anderen wel”. Nu ontpopt hij zich als iemand met een geestig commentaar en hij weet de voorzitter aardig van commentaar te dienen zonder te trappen. Dat is een hele kunst en is humor. Hij plaagt ook de organisatie op een leuke manier. Het slot: Henky Penky voor al uw feesten zegt genoeg.

Tot slot: Een verslag te maken van 16 films en 5 mededelingen van de voorzitter is geen kleinigheid. Toch heb ik getracht aan ieder filmpje enige aandacht te schenken zowel tot lering als de vermaak.

Wout de Bruijne

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)