Bullet Time effect

De CamSwarm app maakt het Bullet Time effect nu ook beschikbaar voor amateurfilmers met een smartphone. Een effect dat bekend is geworden door de film trilogie Matrix is het Bullet Time effect. Daarbij wordt de tijd als het ware bevroren terwijl de camera om het onderwerp beweegt.

In de film Matrix uit 1999 wordt de hoofdpersoon Neo tijdens zijn acrobatische toeren bevroren in een pose waarbij de kogels hem (relatief langzaam) om de oren suizen. Zo is het effect aan zijn naam gekomen. Om het effect te realiseren werd gebruikgemaakt van wel een honderdtal camera’s die op een cirkelvormige rail om het onderwerp waren gepositioneerd en met speciale sluiterkabels aan elkaar waren verbonden zodat ze precies gelijktijdig een beeld opnamen. Dit is natuurlijk een kostbare zaak. Nu hebben computerwetenschappers, waarvan er één bij Adobe werkt, een app ontwikkelt waardoor men thuis met de smartphone een soortgelijk effect kan filmen. De app heet CamSwarm. Het synchroniseren gebeurt met de QR code op het scherm van de eerste smartphone die door de andere telefoons worden gescand. Via de informatie over de meest nabije telefoons worden de camera’s op ongeveer gelijke afstanden gepositioneerd. Vanuit de basistelefoon wordt een signaal voor het aftellen verstuurd naar de andere telefoons zodat ze gelijktijdig automatisch starten met de opname. Dat kan een foto of film zijn. Bij een film kan de gebruiker kiezen met welk filmpje wordt begonnen, hoe lang dat moet afspelen tot de bullet time, de software berekent daarna de beelden van het bullet time filmpje tussen begin en eindpositie, en vervolgens kan men de film vanuit het standpunt van de eindpositie weer vervolgen.

Meer informatie hierover is te vinden via onderstaande websites:

NRC Handelsblad

filmnieuws

petapixel

digital photography review

photofacts

Ik ben benieuwd naar de resultaten als leden van onze club met deze app aan de slag gaan. Misschien een leuk idee voor een vakantiefilmpje.

Nico Schwering

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)