Loving Vincent

Het is dit jaar 125 jaar geleden dat de Nederlandse kunstenaar Vincent van Gogh (1853-1890) is overleden in Auvers-sur-Oise. Leden van de LVSL die hebben meegedaan aan de praktijkdag op 28 maart j.l. in de Keukenhof hebben al gemerkt dat deze dit jaar met het thema van Vincent van Gogh was ingericht.

lovingvincent

Een groep filmmakers heeft het plan opgevat om de schilderijen van Vincent tot leven te wekken door middel van een animatiefilm met de titel “Loving Vincent”. Het was oorspronkelijk de bedoeling deze film in 2015 uit te laten komen. De regisseur is Dorota Kobiela en de film wordt geproduceerd door Breakthru Films en Trademark Films met de thuisbasis in Gdansk in Polen. De financiering door middel van crowdfunding met een campagne op “kickstarter” heeft de start van de film in 2014 mogelijk gemaakt. Het moet de eerste lange animatiefilm worden waarbij elk shot op canvas is geschilderd, zoals Vincent van Gogh het vroeger ook had gedaan. De schilders werken in zogenaamde “Painting Animation Work Stations” (PAWS) en moeten in totaal 56.800 frames met de hand schilderen. Elke schilder die aan het project meewerkt krijgt een korte opleiding. In de film worden alleen de personages gebruikt die Vincent ooit geschilderd had. De broer Theo, die voor Vincent een belangrijke rol heeft gespeeld maar nooit door hem is geschilderd, zal daarom dus niet in de film voorkomen. Meer informatie over de film en de makers is te vinden op de website van Loving Vincent.

Bij mijn eerste kennismaking met dit project via Youtube was ik erg getroffen door de animaties die in de stijl van Vincent van Gogh waren geschilderd. Het geeft het gevoel alsof je terug bent in de tijd en door de ogen van Vincent zelf mee kijkt naar zijn vrienden en zijn leven. Ik wilde dat jullie niet onthouden. Mogelijk valt hier ook nieuwe inspiratie uit te putten voor een volgend project. Hieronder staan enkele links naar websites met filmfragmenten en de ‘making of’.

Indien men meer wil weten over dit leuke project is er op internet nog meer te vinden met gebruik van de zoekterm Loving Vincent. Het is mij verder niet bekend hoever deze film nu is (in productie wordt er gezegd), of wanneer hij uit zal komen. Ik zie er in ieder geval wel naar uit.

Nico Schwering

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)