Garde du Nord presenteert: “Fenne”

Maandagavond 18 mei 2015 krijgen vier jonge cineasten van André de vloer: Wouter Klinkenberg (19 jaar), Bob de Brabandere (23 jaar), Aiman Hassani (27 jaar) en Dobber Bolhuis (21 jaar). Zij zijn verenigd in een filmmakers-collectief, dat zich Garde (met een d) du Nord noemt.

De gemeenschappelijk factor van de vier is dat zij allen intensief met film bezig zijn en films willen maken. Zij doen dit naast hun dagelijkse activiteiten als student filmwetenschappen en (Aiman) journalist/acteur.

“Fenne” is hun eerste korte film, waarmee zij hun footprint willen laten zien en waarin zij een aantal opvattingen en ideeën over film hebben willen uitwerken. Wouter Klinkenberg en Bob de Brabandere hebben het scenario geschreven, Wouter en Bob deden de regie, Wouter ook de camera, Dobber het geluid en het licht en Aiman is de producent. Daarnaast hebben zij mensen ingeschakeld voor verfijning van het geluid en de muziek en heeft een buitenstaander de montage gedaan.

Het resultaat is een korte film van toch nog 21 minuten, volgens Aiman eigenlijk te lang voor het circuit en voor festivals van korte films, maar de vier mannen van Garde du Nord vonden dat korter echt niet kon.

Het verhaal gaat over Fenne, een meisje, dat in Drente bij haar vader Gerrit op de boerderij woont en werkt. Het meisje is stom; zij communiceert door tekst te schrijven op blaadjes van een notitieblokje. Op de boerderij werkt Lukas, de knecht. Lukas neemt Fenne mee naar een kampvuurfeest en hij wordt verliefd op Fenne. Omdat Lukas niet goed werkt volgens boer Gerrit wordt hij als knecht weggestuurd. Lukas is kwaad op Gerrit en zegt tegen Fenne dat Gerrit een grote zak is. Fenne wil dit niet horen en gaat weg van Lukas. Vervolgens overlijdt Gerrit en Fenne brengt haar dode vader in een kruiwagen naar….?? Een kort filmpje met fragmenten is hier te bekijken.

Daarna beantwoorden de filmmakers de vele vragen uit de zaal. De scenarioschrijvers vertellen dat zij expres het tempo van de film traag hebben gehouden, omdat dit past bij de rust, die heerst in dit deel van Drente en bij het leven op de boerderij. Voorts, dat zij een hekel hebben aan veel gesproken tekst in een film (pas na ruim zes minuten worden de eerste woorden gesproken), dat zij niet houden van een al te duidelijk verhaallijn: de kijker zelf moet aan het werk en bedenken wat is bedoeld.

Zoals gezegd, veel vragen uit de zaal, zoals:

  • Hoeveel dagen is er gefilmd? Drie draaidagen; de hele productie van de film heeft ongeveer een jaar geduurd.
  • Hoeveel geld was er met de film gemoeid? Ruim € 1.100; dit geld is via crowdfunding via Stichting Cinecrowd bijeen gebracht. Crowdfunding legt, zo lichten zij toe, een druk op de filmmakers, want je belooft aan degenen, die geld storten, dat er een film komt.
  • Welke camera is gebruikt? Een spiegelreflexcamera met drie lenzen. Dank zij die lenzen konden bijzondere opnames gemaakt worden die met een videocamera/filmcamera niet zo makkelijk te maken zijn. Op een vraag vanuit de zaal of de spiegelreflexcamera niet snel heet wordt (na circa 6 minuten is zo’n camera te heet om te filmen) wordt geantwoord dat de shots maximaal één minuut waren.
  • Mist in de film zorgt voor prachtige opnames? Ja, dat hadden zij niet georganiseerd, maar was een cadeautje.
  • Wie zijn de acteurs? Het zijn semiprofessionals: Fenne wordt gespeeld door Renée Bus, Gerrit door Eric Kuijper en Lukas door Daniel Spruijt.
  • Welk programma is gebruikt voor montage? Adobe Première Pro.
  • Het kampvuur valt uit de toon van de film? Daar zijn de meningen verdeeld over ook van de vier cineasten.

Op de vraag vanuit de zaal wat de filmmakers geleerd hebben van het maken van deze film luiden de antwoorden:

Wouter Klinkenberg: ervaring opgedaan met het schrijven scenario, met het filmen zelf en met alles wat bij het maken van zo’n film komt kijken. Bob de Brabandere: neem voldoende tijd voor de preproductie, het betaalt zich later uit in een betere planning en een betere film. Aiman Hassani: ik heb ervaring opgedaan met crowdfunding en we hebben geleerd hoe we met onze verschillende karakters en vanuit onze verschillende disciplines goed kunnen samenwerken. Dobber Bolhuis: had graag wat meer tijd genomen om geluid en licht van de opnames nog beter voor te bereiden.

Na beantwoording van alle vragen wordt de film nog eens gedraaid en als kijker zie je dan toch – ook omdat je voor de tweede keer de film ziet natuurlijk – meer dingen in en aan de film.

De LVSL-leden geven de jongens een daverend applaus, waarmee zij volgens André aangeven dat zij veel waardering hebben voor de film en voor het werk van de jonge cineasten en voor de vlotte presentatie van hun film op deze avond.

Op 6 juni 2015 wordt er om 13:00 uur in het Kijkhuis te Leiden het Garde du Nord filmfestival georganiseerd.

Jan van Zoest

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)