Verslag LVSL Uitdag 2015

Een dag om nooit te vergeten. Afgelopen zondagmorgen sta ik met camera in de aanslag op de brug t/o de Kloksteeg. Het is pas kwart over tien. Heerlijk stil op straat. Rustig wacht ik op de dingen die komen gaan. Ik ben niet de eerste, want er hebben zich al vier personen bij de ingang opgesteld.

uitdag2015 3De zaak is nog dicht. De mensen van Barrera zijn druk bezig het terras op te bouwen. Enkele studentendames lopen langs, sjouwend met tassen en lege flessen. Hun gezichten spreken boekdelen, waarschijnlijk een zware nacht gehad. Intussen ga ik op zoek naar leuke plekjes om te filmen, ben blij dat de regen wegblijft, die voorspeld was. Tegen elven arriveren de leden per shuttlebus, fiets of eigen auto. De zaak is nu open en loopt binnen de kortste keren bomvol, maar bij Barrera zijn ze wel wat gewend. Soepeltjes wordt de koffie rondgebracht, iedereen komt aan de beurt. Sommigen gaan alvast wat opnames maken, gunnen zich de tijd niet om rustig van de koffie te genieten. Die filmers hebben geluk, want even later verschijnen twee blote heren, die hun zondagse frisse duik in het Rapenburg gaan nemen. Prompt stroomt Barrera leeg. Vooral de dames uit ons gezelschap willen dit snoepgoed niet missen. De dame achter de bar haalt haar schouders op. Zij kent haar pappenheimers intussen wel en is niet meer onder de indruk.

uitdag2015 2.jpgOm precies half twaalf gaan alle deelnemers, omstreeks 50 mensen, aan boord. We gaan een rondvaart maken en de schipper gaat ons vertellen over de geschiedenis van de stad Leiden. Regelmatig moet hij waarschuwen voor de lage bruggen en het gevaar voor mensen, die toch rechtop willen staan om te filmen. Gelukkig halen we zonder ongelukken ons eerste doel restaurant “Het Koetshuis”aan de voet van de Burcht, alwaar wij een heerlijke lunch aangeboden krijgen.

Met een goed gevuld maagje, vervolgen wij onze reis met de boot. Een dame schenkt nu een oorlam en dat had zij beter niet kunnen doen, want vooral de heren achterin worden nu baldadig en heffen zeemansliederen aan. Bij een tweede ronde ontsporen de heren helemaal, de camera’s zwaaien van links naar rechts.

uitdag2015 1We krijgen een persoonlijke rondleiding door de prachtig gerestaureerde Sterrenwacht. En wie kan dat beter geven dan onze oud voorzitter Lambert Swaans, een deskundige op dit gebied. In een van de collegezalen vertelt hij over de ontwikkelingen van de sterrenkunde. Al spoedig blijkt welk een belangrijke plek Leiden inneemt op het gebied van astronomie in de wereld. Hij besluit zijn uitleg met een fraai filmpje waarin te zien is tot hoever wij tot nu toe de sterrenhemel kunnen aanschouwen.

Buitengekomen begint het iets te miezeren, maar gelukkig van korte duur. We wandelen langs het Rapenburg, door de Kloksteeg naar ons restaurant “La Bota” alwaar de gehele achterzaal keurig gedekt voor ons klaarstaat. Het is even schuiven om 50 mensen een plaats te geven, maar met wat passen en meten krijgt ieder een plekje.

Ook hier is het diner voortreffelijk, de bediening pijlsnel en de aanvoer van “vin rouge” nog sneller en dat is ook te merken, want het wordt een jolige boel daarbinnen. Altijd leuk om mee te maken, want zo zie je je medefilmer eens van een andere kant. En het is ook een stukje ontspanning na zo’n “filmische krachttoer” van deze dag.

De heer Pim Perquin wordt in het zonnetje gezet met een daverend applaus, want hij is degene, die deze topdag helemaal in z’n eentje heeft georganiseerd. Alles klopte tot op de minuut nauwkeurig. Bedankt Pim.

Fluitend spring ik op m’n fiets, camera over de schouder, de avond in. Ik heb het ontzettend naar m’n zin gehad.

Met recht een ONVERGETELIJKE UITDAG.

Henk Robbers
26 april 2015

 
 
 
lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)