Verslag van een bonte LVSL-avond

Deel 1

30 maart was de 5e maandag van de maand: dus, filmwedstrijd met als motto: “Verfilm een mop”. Er werden 8 films vertoond, maar de duur van de films was kort; de langste film duurde iets meer dan 2 minuten, de kortste was 19 seconden.

winnaarwedstrijdDe eerste film was van Hans Stauttener en Kees Simmerman en hun film was echt een verfilming van een mop. Een man zit somber aan de bar met een flesje bier voor zich. Zijn vriend komt binnen en drinkt het flesje bier van de man leeg. De man vertelt over zijn slechte dag, waarop alles tegen zit. “Tot overmaat van ramp drink jij mijn bieflesje leeg, waarin vergif zat en waarmee ik zelfmoord had willen plegen”.

De tweede film was van ERWT (Els, Ria, Wil en Tiny), die in haar film: “Kikker in je bil” een jongetje laten zien dat met water zijn achterwerk afspoelt en dan een kikker – een animatie - in zijn bil voelt.

Daarna werden 6 filmpjes vertoond die Henny Hartevelt , Michael de Bruin en Jan Kleijn gemaakt hadden. In de titel van elk filmpje staat het woord “mannetje”. De mannetjes spreken elkaar toe, worden omvergeslagen door een andere filmster, getroffen door de bliksem en kijken naar ons. Niet zozeer verfilming van een mop, maar meer leuke momentopnames met onverwachte acties.

De filmwedstrijd werd gewonnen door Hans Stauttener en Kees Simmerman, die 34 van de 55 stemmen kregen van het publiek in de zaal. Zij kregen van André de trofee. Ook de andere deelnemers aan de filmwedstrijd kregen een beloning.

Na een half uur was de filmwedstrijd afgelopen en konden we dus naar huis. Maar de activiteitencommissie had nagedacht.

Deel 2

Toon Verhoeven verzorgde deel 2 van de avond en gaf een uiteenzetting over het gebruik van titels in film. Toon legde uit wat exoten, humanen en schreefletters zijn. Hij gaf aan dat een titel goed leesbaar moet zijn. Als tip gaf hij mee dat de kleur van de letters aangepast kan worden aan het beeld (“Soort letter geeft al een beetje de sfeer weer van de film“) en dat de ondertitels bij voorbeeld op dezelfde hoogte en op dezelfde afstand moeten staan en dat je dezelfde letter moet gebruiken. Hij adstrueerde zijn beweringen met enkele voorbeelden.

Deel 3

Na de pauze kwam deel 3 van de avond: Pim Perquin liet een film van Jan Holvast uit 1999 zien over de Uitdag, die toen ook in Leiden plaatsvond. Hij riep de deelnemers aan de Uitdag 2015 op om te gaan filmen.

Deel 4

Vervolgens hield Pim een verhaal over Cinecrowd, een nieuw woord voor crowdfunding voor een film. Hij liet een trailer zien van de film in wording : “Purgatorium” van Ross Walker. Daarna dachten wij dat we de beurs moesten trekken, maar Pim legde uit dat LVSL gevraagd is om voor Ross subsidie aan te vragen. Als tegenprestatie zal Ross dan een aantal avonden laten geven aan de LVSL over film maken en LVSL–ers kunnen een kijkje nemen op de set of bepaalde dingen meedoen in de film. We wachten af.

Deel 5

De uitsmijter van de avond werd weer verzorgd door Toon Verhoeven. Hij liet een aantal leuke commercials zien met een onverwachte wending. En tenslotte vertoonde hij gekke filmpjes van de Sluipschutters, die personen in hun korte filmpjes onverwachte dingen laten doen en zeggen.

Deze bonte avond eindigde aldus in lachen, gieren en brullen.

Jan van Zoest 
1 april 2015

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)