Film en Videogroep Rijnmond te gast

Op deze derde maandagavond in maart waren de voorzitter Dirk de Cocq en enkele leden van de Film en Videogroep Rijnmond bij ons te gast.

Door de jaren heen schommelt het ledental van de groep rond de 25 leden en op het ogenblik is er zelfs sprake van een dip: 19 leden. Des te verrassender is de omvang en de kwaliteit van het werk dat getoond wordt: in totaal 11 films, in lengte variërend van 3 tot 14 minuten. Voornamelijk documentaires (Spijkenisse, stad aan de Oude Maas; Voor dag en dauw; Crematie Sanur Bali; Hollandse delicatesse; Vlindertuin op Aruba) of documentaires met een twist (Ouderdom komt, een reportage over een voetoperatie, met de nodige zelfspot gemaakt door Els de Cocq;

Respect, ook een film van Els de Cocq, die begint met een uiterst sfeervolle rondblik op het Amerikaanse oorlogskerkhof Margraten, waarbij de overgang naar het documentaire tweede deel over het onderhoud van de begraafplaats wel als een stijlbreuk ervaren werd), maar ook korte, humoristische films in het kader van een gegeven opdracht (Geen keus, over de ups en downs in het kippenleven, met commentaar in sinterklaasrijmvorm; Raamhangers en Niet te kort) en tot slot een echte korte speelfilm, De Verleiding, met veel vaart en humor gemaakt.

Het is nauwelijks te geloven dat dit de eerste stap van “Rijnmond” is op het vlak van de speelfilm. Men is er zelfs in geslaagd de plaatselijke politie te recruteren voor een goed gefilmde, snelle achtervolging met een politieauto, compleet met zwaailicht. Hier past een groot compliment.

Herbert de Bruijn

Het programma van de avond:

programma-Spijkenisse

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)